ЗЛАТЕН МЕДАЛИСТ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО БИОЛОГИЯ Е НА ВТОРО МЯСТО В СВЕТА

ЗЛАТЕН МЕДАЛИСТ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО БИОЛОГИЯ Е НА ВТОРО МЯСТО В СВЕТА

Петър Жотев от 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски” спечели златен медал на Международната олимпиада по биология в Армения е на историческо второ място в класацията на участници от цял свят.

Борислав Стоянов от 12 клас в 125 СОУ „Боян Пенев“ в София е със сребърен медал, а Любослав Стефанов (12 клас) в ПЧМГ в София и Яна Атанасова (11 клас) в НПМГ „Акад. Л. Чакалов” са с бронзови отличия. Изключителният успех е постигнат в оспорвана надпревара сред над 250 представители на 62 страни от целия свят.

Състезанието е индивидулано и се проведе в два етапа – изпълнение на 4 практически задачи в областта на биоинформатиката, зоологията, ботаниката и биохимията, както и решаване на 400 теоретични задачи.

Традиционно страната ни се представя достойно, като досега нашите състезатели са спечелили 8 златни, 15 сребърни и 52 бронзови медала.

Ръководители на отбора са проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет и доц. Снежана Томова от Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология при БАН.

Споделете

GoTop