Знакова конференция на тема „Подобряване на дългосрочната устойчивост и отваряне на научноизследователските инфраструктури към обществото и промишлеността“

На 22 и 23 март 2018 г. във форум „Джон Атанасов“ на София Tех Парк ще се проведе Знаковата конференция на тема „Подобряване на дългосрочната устойчивост и отваряне на научноизследователските инфраструктури към обществото и промишлеността“. Събитието, организирано от Министерство на образованието и науката, е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се реализира по проект, финансиран от Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Темата на конференцията е част от продължаващите обсъжданията на предложението за следващата Многогодишна финансова рамка и Девета рамкова програма за научни изследвания и иновации на Европейската комисия. Участниците ще дискутират възможностите за насърчаване на публично-частните партньорства, целящи осигуряване на възможности за устойчиво развитие на научноизследователските инфраструктури в Европа.

Конференцията ще бъде открита от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и с видео приветствие от еврокомисаря по наука и иновации Карлош Моедаш. Лектори, модератори и участници в отделните панели на програмата ще бъдат представители на Европейската комисия, членове на Европейския парламент, държавни секретари и министри, отговарящи за наука, научни изследвания и иновации на страните от ЕС, както и ръководители и координатори на някои от най-мащабните европейски проекти за научноизследователски инфраструктури.

По време на събитието се ще проведат дискусии за бъдещето и политиките, свързани с научноизследователските инфраструктури и техния принос за върховите постижения в научните изследвания, иновациите. Сред темите ще са и разширяване на въздействието на научноизследователските инфраструктури върху растежа, заетостта, промишлеността и обществото. Цел на обсъжданията е подобряването на публичността и стимулиране на партньорството между научноизследователските инфраструктури, бизнеса и академичните среди. Ще бъде обсъден и конкретен набор от бъдещи мерки и ще бъде отправен Европейски призив за действие за подобряване на дългосрочна устойчивост и повишаване на конкурентоспособността и високите постижения на научноизследователски инфраструктури. Очаква се това да даде тласък за пълноценното реализиране на потенциала на Европейското научноизследователско пространство и да спомогне за отваряне на научноизследователските инфраструктури към индустрията и обществото.

Повече информация за предстоящата конференция, както и лайв стрийминг от събитието може да видите на:http://risofia2018.eu/

Споделете

GoTop