ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ СА ОСНОВА НА ИКОНОМИКАТА

Начало » Последни публикации

09.10.2019

 

Технологичните специалности са основа на икономиката. Очаквам по време на това изложение да се създадат партньорства, които ще бъдат полезни за училищата, за университетите и за бизнеса. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова поздрави участниците в четвъртото изложение-конкурс на младежкото творчество в Горна Оряховица. 248 ученици и студенти от 22 гимназии и 7 университета представиха своите разработки и иновации в областта на електротехниката, електрониката, машиностроенето, роботиката и мехатрониката. Участва се с полезен модел, конструкция, изделие, макет, инструмент, софтуер или машина.

Младите таланти показаха изобретенията си и обясниха какъв ще е ефектът от тях. Бяха представени лаборатории, свързани с контрол на качеството на въздуха, роботи с най-различни функции, заводско трасе – система за придвижване на материали, електронен училищен звънец, който се свързва с мобилно приложение, очила за незрящи със звуков сигнал, устройство, което пише чрез лазерен лъч, портативна система за поливане на цветя, парник, който следи параметри чрез специални датчици и др.

Заместник-министърът поздрави инициаторите на конкурса от фондация „Милен Григоров“, които дават възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България.

Ценното на този конкурс е, че проектите са приложими в практиката и могат да намерят подкрепа от бизнеса, каза заместник-министър Михайлова. Според нея трябва да се използват възможностите на професионалното образование за развитие на политиката на учене през целия живот. Така ще се отговори и на нуждите на пазара на труда като се осигурят хора, гъвкави, адаптивни, знаещи и можещи, посочи заместник-министърът по време на форум, свързан с изпълнението на европейската програма за учене на възрастни. По думите ѝ това е изключително важна политика, отчитаща предизвикателствата на трудовия пазар и подготовката на кадри. Всяко едно намерение за инвестиции в страната ни започва с въпрос какво е състоянието и обезпечеността със подготвени специалисти за производството, посочи Михайлова. Според нея е изключително важно човек да продължава своята квалификация. При ученето през целия живот е полезно и взаимодействието с бизнеса, отбеляза тя.

Областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова подчерта също важността на междуинституционалното сътрудничество. Във форума участват представители на различни институции, работодатели, на местната власт и експерти от МОН и РУО. Пред тях бяха представени възможностите на електронната платформа EPALE, която позволява на специалистите от европейските държави да обменят успешни модели за обучение на възрастни.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“