Националната стипендиантска програма „За жените в науката“

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ стартира

Всички жени учени в областта на естествените науки на възраст до 35 години могат да подават своите заявления за участие

На 1 октомври 2014 г. официално стартира петата Национална стипендиантска програма „За жените в науката“ на L’Oréal и UNESCO.

В стипендиантската програма за 2014 – 2015 г. могат да вземат участие жени от цяла България на възраст до 35 години, които учат по докторски програми или вече имат докторска степен и се занимават с научни изследвания в сферата на естествените науки, Три стипендии, по 5000 евро всяка, ще бъдат присъдени на жени учени с цел да подпомогнат тяхната изследователска работа в България и да ги поощрят да продължат своята академична кариера.

Кандидатите могат да изтеглят формуляра за участие от уебсайта на програмата www.zajenitevnaukata.bg и да изпратят необходимите документи по пощата в Националната комисия за UNSECO в България или на имейл адрес: [email protected].

Програмата се провежда за пети пореден път с партньорството на Националната комисия на UNESCO в България, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и L’Oréal България.

За първи път тази година един от стипендиантите ще има възможността да участва в новата и наскоро стартирала международна програма – International Rising Talents, която избира най-добрите учени сред победителите в националните и регионалните стипендиантски програми от съответната година. 15 международни гранта ще бъдат раздадени на 15 избрани учени от целия свят.

„Националната стипендиантска програма „За жените в нуката“ обръща внимание на научните постижения и окуражава българските таланти вече пет години. По този начин ние се стремим да създадем „континуум от постижения“ на млади и обещаващи жени учени, които впоследствие се превръщат в световноизвестни научни изследователи“, сподели Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L’Oréal България.

„Всяка година, откакто програмата „За жените в науката“ е въведена в България, се запознаваме с нейното научно общество и се гордеем с него. Ето защо очакваме с нетърпение новите кандидатури на жени учени от цялата страна“, каза Марина Донска, генерален секретар на Националната комисия за UNESCO в България.

Периодът за кандидатстване е от 1 октомври 2014 г. до 15 декември 2014 г. Желаещите да участват могат да получат допълнителна информация за процедурата за кандидатстване и да свалят необходимите документи от следните уебсайтове: www.zajenitevnaukata.bg и www.unesco-bg.org.

Кандидатурите ще се оценяват от високопрофесионално жури, състоящо се от водещи специалисти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и представители на партньорите в проекта. Лауреатите от стипендиантската програма за 2014 – 2015 г. ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се проведе през 2015 г. в София.

За глобалната програма „За жените в науката“
L’Oréal-UNESCO „За жените в науката“ е единствената глобална програма, създадена, за да подпомогне и насърчи жените да допринесат за развитието на науката в света. Програмата съществува от 1998 г., когато L'Oréal и ЮНЕСКО учредяват наградите „За жените в науката“, които всяка година отличават пет водещи жени изследователки в света. Партньорството „За жените в науката“ създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които са бъдещето на науката. Цялата програма е отправна точка за международно научно постижение и безценен източник на мотивация, подкрепа и вдъхновение за жените в науката.

www.zajenitevnaukata.bg

facebook.com/forwomeninscience/
youtube.com/forwomeninscience/
twitter.com/4womeninscience/

За повече информация:
M3 Communications Group, Inc., тел.. 02/818 70 10.

GoTop