2. СУ В СОФИЯ ЩЕ Е СРЕД ПЪРВИТЕ СРЕДНИ УЧИЛИЩА С ИЗУЧАВАНЕ НА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ В КЛАС

2. СУ В СОФИЯ ЩЕ Е СРЕД ПЪРВИТЕ СРЕДНИ УЧИЛИЩА С ИЗУЧАВАНЕ НА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ В КЛАС

Второ средно училище “Акад. Емилиян Станев” от следващата учебна година ще започне да предлага програмиране на изкуствен интелект и прилагането му в различни обществени сфери. Това стана ясно по време на тържествата по случай патронния празник на институцията, на които официален гост бе министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Предвижда се да има отделна професионална паралелка с кандидатстване след 7. клас, в която децата да учат за тази най-бързо развиваща се сфера на информационните технологии.

„Исторически вашето училище винаги е било сред иновативните и тези институции, които са променяли цялата система. Поздравяваме Ви, че и днес пазите тези традиции и постоянно търсите възможностите да бъдете още по-добри и по-знаещи“, обърна се към гостите проф. Цоков. Той подчерта и ролята на директорите, които през годините допринасят за неговите успехи. Министърът обърна внимание и на факта, че тук е единствената училищна иновация в страната, свързана с развитието на лидерски екипи.

Началникът на регионалното управление на образованието на град София Ваня Кастрева, която е и дългогодишен директор на училището, също ги поздрави за празника и пожела да бъдат продължени традициите на повече иновации и нови успехи. „Повече от 20 години това училище за мен бе емоция. Прекрачих прага му с мотивацията да запазя иновативния му дух и се радвам, че много от колегите, с които съм работила, продължават и до днес да следват тази мисия“, подчерта д-р Кастрева.

Директорът на училището д-р Елеонора Лилова допълни, че през последните години училището се увеличава не само като брой деца – от 1200 на 1500 ученици, но и като брой на постигнатите успехи.

По време на събитието министър Цоков връчи грамоти на учители и получи специален подарък-поздрав от децата на училището. Той бе гост и на постановка, организирана от учениците и награди победителите в надпревара „Стани умен“, сходна с едноименното телевизионно предаване.

Споделете

GoTop