ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАРИНА АНГЕЛИЕВА НАГРАДИ МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА

Начало » Последни публикации

17.04.2019

Звездин Бесарабов и Андрей Гиздов от Националната природо-математическа гимназия в София и Николай Пашов от Немската езикова гимназия – София, са победителите в тазгодишното издание на Националния конкурс „Млади таланти“. Те спечелиха големите награди на Министерството на образованието и науката с проекти в областта на информатиката, медицината и биологията. Освен грамоти учениците получиха и парични награди в размер на 1500 лева, както и правото да участват в Европейския конкурс за млади учени, на който София ще е домакин през есента.

„Поздравявам всички участници в конкурса. Вашите награди са награда и за нас. Тук са събрани най-смелите ученици, защото за да се занимаваш с наука се изисква голяма доза смелост и упоритост“, каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева в обръщението си към участниците в церемонията по награждаването“.

„Креативното мислене е пътят за модернизиране на образованието“, допълни Ангелиева и поясни, че конкурсът „Млади таланти“ е сред основните инструменти на МОН за подпомагане развитието на творческите умения у учениците.

Заместник-министърът призова участниците в конкурса да разкажат на всички свои приятели за успеха си, за да ги провокират и те на свой ред да изявят желание за участие в подобни инициативи.

„Нуждаем се от вас младите хора в развитието на науката и в създаването на иновации. Вие сте способни да подпомогнете опазването на околната среда, създаването на качествена храна, на умни градове, както и да се справите с други предизвикателства на съвремието. Всеки риск е предпоставка за успех. Уверена съм, че ще прославите България в целия свят“, каза още заместник-министър Ангелиева.

Три проекта получиха право на участие в Световното младежко научно изложение EXPO Science Europe 2019 г., което ще се проведе през месец септември 2019 г. в гр. Абу Даби.

Още няколко проекта взеха поощрителни парични награди по 1 000 лв.

За участие в състезанието са подадени 48 проекта от над 70 гимназисти от цялата страна.

Регламентът за участие в конкурса предвижда подготовката на научноизследователски и иновативни проекти в категориите Биология, Химия, Информатика, Инженерни науки,Материалознание, Математика, Медицина, Физика, Социални и хуманитарни науки, и Екология.

Националният конкурс „Млади таланти” се провежда от 1999 г. и насърчава даровити ученици и студенти с интереси в областта на науката.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“