ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА ОТКРИ XII ОЛИМПИАДА ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ

Начало » Последни публикации

20.04.2019

Историята е фундаментална и увлекателна дисциплина.За всеки човек е важно да проследи своите корени, да научи за своето минало, защото знанието за предците и отминалите велики дела са основа за доброто развитие на следващите поколения. Това заяви заместник-министърът на образоването и науката Таня Михайлова в поздрава си към участниците в националната олимпиада по история, която се провежда в Копривщица. Щастлива съм, че в навечерието на честванията от Априлското въстание се намираме заедно в Копривщица - градът, от който започва това смело и вдъхновяващо дело, каза Таня Михайлова. Тя посочи, че със своето „Кърваво писмо“ Тодор Каблешков дава начало на въстанието, което макар и неуспешно, води България към свободата. Българската история ни дава своите уроци и много поводи за гордост, а романтиката на Възрожденската епоха ни вдъхновява да се стремим към идеали като чест, себеотдаденост, жертовоготовност, алтруизъм, каза заместник-министърът.

Националната комисия отличи шестима лауреати: Димо Савов от ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра, Калин Кисьов от ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ в София, Александрина Гълъбова от НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ в София, Антон Атанасов от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково, Петър Пейчев и Ангел Ефтимов от НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“. В националната олимпиада по история участваха 67 седмокласници от цялата страна и 32-ма дванадесетокласници. Седмокласниците в първия етап на олимпиадата получават задачи със свободен отговор за хронология, понятия и работа с текст и изображение. Следващата задача бе за създаване на писмен текст. За учениците от ХІІ клас първият етап от националния кръг също включва писмен изпит и създаване на текст. Вторият етап представляваше събеседване с членовете на Националната комисия, при което учениците защитаваха своите знания и показват историческа култура.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“