ОТ УНИВЕРСИТЕТИТЕ КЪМ БИЗНЕСА ТРЪГВАТ ВСЕ ПО-ПОДГОТВЕНИ МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ

Начало » Последни публикации

25.02.2021

От университетите към бизнеса тръгват все по-подготвени млади специалисти. Това е резултатът от направените през последните години промени в системата на висшето образование. Една от най-важните бе, че се даде възможност представители на бизнеса да участват в преподаването и да помагат за по-доброто обучение на студентите. Около това мнение се обединиха участниците в дискусията "Най-добрите университети - до бизнеса", която се проведе като част от онлайн церемонията по награждаването на най-добрите университети в България.

През последните няколко години се направиха много важни крачки към промяна на важни пунктове на образованието, а твърденията, че студент се става лесно и това сваля качеството на образованието, вече са в миналото, бяха категорични ректорите на българските университети, които участваха в дискусията. „Вече имаме баланс между броя на кандидат-студентите и местата за прием, това е и причината качеството да се повишава. Промяната във финансирането на висшите училища също доведе до повишаване на качеството на обучението", заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков.

Обединението на университетите е необходимо, бяха единодушни представителите на висшите училища в дискусията. „През последните години, благодарение на доброто ни партньорство с ректорите на висшите училища, успяхме да направим много. В резултат на политиките за преструктуриране на приема в университетите се увеличи броят на студентите в педагогическите, инженерните, аграрните, техническите, природо –математическите науки. Увеличихме и дела на финансирането на университетите, на базата на обвързаност с постиганите резултати и качество. Двойно нарасна научната дейност, чуждестранните студенти също се удвоиха”, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че приемът в университетите трябва да е обвързан с нуждите на бизнеса и допълни, че предстои справянето с още редица предизвикателства.

По думите на министър Вълчев най-важният фактор в системата на висшето образование са преподавателите, затова възнагражденията им трябва да са 135-140% от средната заплата за страната. Така най-добрите студенти ще стават преподаватели и младите хора ще получат ясен сигнал, че си заслужава да останат в университетите. „Времето никога не е било толкова динамично. Българските университети трябва да са модерни, да участват в мрежи, в които да споделят практики, ресурси, програми, школи. От друга страна те трябва да предлагат на студентите си интердисциплинарност, различно обучение, да формират комплексни умения, възможности за развитие, креативност и допълнително надграждане“, каза още министър Вълчев. Според него в следващите години ще се инвестира в подобряване на материалната база и изграждането на модерни университетски кампуси.

За поредна година Софийският университет „Климент Охридски“ получи приза за най-добър университет като първенец в 23 професионални направления, а наградата бе символично връчена от министър Вълчев на ректора проф. Анастас Герджиков. На церемонията бяха отличени още 20 висши училища, сред които Университетът за национално и световно стопанство, Техническият университет в София, Медицинските университети в София и Пловдив, Тракийският университет в Стара Загора и други. Класацията на най-добрите университети се прави на базата на Рейтинговата система на висшите училища, а наградите се организират от в. „24 часа“ с подкрепата на МОН.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“