МИНИСТЪР КЛИСАРОВА НАГРАДИ ОТЛИЧНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ”

Начало » Последни публикации

20.06.2013

На 20 юни 2013 г. в Министерството на образованието и науката се състоя тържествена церемония по награждаването на учениците, завоювали първи места в националния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру”.

Проф. д-р Анелия Клисарова, министър на образованието и науката, каза, че изпитва огромно удоволствие да бъде сред толкова млади, умни и талантливи хора, сред техните близки, сред техните учители и преподаватели, помогнали им да бъдат тук днес по този прекрасен повод. „ „В това математическо състезание „Европейско кенгуру” участват 6 милиона деца от 50 страни по света. Това, че нашите деца са там, е гордост и чест за България. Гордост за нашето министерство е, че от 2008 година насам то подкрепя и развива това състезание. Поздравявам екипите за това, че за първи път тази година и за първи път в света са включени първокласниците. Те са се представили изключително добре и достойно. Надявам се, че тази наша добра инициатива ще успее и на европейско и на световно ниво, и пожелавам нашите деца да станат най-силните математици. Това, че 38 наши представители са успели да завладеят световното пространство на математиката, е прекрасно. Поздравявам ви всички!”, каза министър Клисарова.

Да бъдат здрави, много умни и да мислят все така логично, за да помагат за напред им пожела министър Клисарова. Според нея, техният млад ум, логическо мислене и математически умения ще помогнат на всички да вървим напред.

Приветствие към участниците поднесе и академик Петър Кендеров - председател на Съюза на математиците в България (СБМ). Той благодари на ръководството на министерството за подкрепата на такива инициативи и пожела съвместната работа да продължи, защото „каквото и да се случва в държавата и в света, едно нещо остава непроменено - „потенциалът на България”. „А в това състезание е важно да се каже, „че победители има, но няма победени. Всички са участвали достойно”, допълни академикът.

Проф. Сава Гроздев, председател на Националната комисия „Европейско кенгуру“, също се обърна към участниците с приветствие. Той отбеляза, че присъствието на цялото ръководство на министерството не е случайно. Според него, инициативи като тази, които са пряко свързани с математиката, трябва винаги да се подкрепят.

Национален кръг „Европейско кенгуру” – наградените участници.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“