ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА „АЗ ГОТВЯ НАЙ-ДОБРЕ“

Начало » Последни публикации

01.06.2018

20 ученици от професионални гимназии за готвачи в Добрич, Бургас, Стара Загора и Перник участваха във финала на конкурса „Аз готвя най-добре“. Той бе организиран от българо-швейцарския проект ДОМИНО за дуално образование и Кулинарна академия HRC.

Финалът бе кулинарна надпревара и истинско готвене в кухнята на Академията, където шеф-готвачи и ръководителят на проект ДОМИНО Петя Евтимова определиха най-добрите трима в конкурса.
Наградата за победителя Елеонора Ангелова от Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов” – Добрич е стипендия за кулинарно обучение в на стойност 2 000 евро. Отличените с второ място Тенжел Абилова от същата гимназия и Нафисе Ахмед от Професионална гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас ще имат възможност да се обучават в програми на стойност 1 000 евро. На трето място е Илияна Илиева от Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня” в Стара Загора, която получи стипендия в размер на 500 евро.

Победителите бяха поздравени от заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева. Тя приветства избора им на професия и ги увери, че като готвачи ще имат много възможности за развитие. Заместник-министър Сачева окуражи всички участници в състезанието да продължават да следват мечтите си и им пожела да продължат да готвят със страст и желание.

Проектът ДОМИНО подпомага навлизането на дуалното образование в България. 1 114 ученици в 32 училища в цялата страна се обучават по системата „учене чрез работа“ в общо осем професии, включително и за готвачи. 170 водещи български и чуждестранни фирми са партньори в проекта, осигурявайки на учениците практика за добиване на конкретни професионални умения и реална работа срещу заплащане.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“