ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРЕДМЕТИ НЕ САМО ТЕ КАРАТ ДА МИСЛИШ ПО ДРУГ НАЧИН, НО ДИСЦИПЛИНИРАТ И РАЗВИВАТ КОНЦЕНТРАЦИЯ

Начало » Последни публикации

21.04.2019

Освен че те карат да мислиш по друг начин, че можеш да надскочиш нещата и да погледнеш глобално в процесите, техническите предмети и дисциплинират, развиват концентрация и умения за организация. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при закриването на ХХХV национална олимпиада по техническо чертане. Тя благодари на всички участници, че са показали, че могат да взимат правилните решения, като им пожела да продължат да се развиват в тази област и утре да са бъдещите инженери в България. По думите й инженерните дисциплини са важни за икономиката ни, която се нуждае от креативни и иновативни идеи, от специалисти, които създават.

Националната олимпиада се проведе в три възрастови групи, като в първата бяха ученици от седми и осми клас, а във втора и трета – от 11 и 12 клас.

Първите три места в първа група спечелиха ученици от шуменската ППМГ „Нанчо Попович“ –Александра Василева, Дани Стоянова и Даниел Христов. Те са решавали задача по дадени изглед отпред и отгоре на плътно тяло да начертаят изглед отляво в мащаб. Изискването е било и да се нанесат необходимите размери според правилата за европейско проектиране.

Станимир Дафов и Стоян Тодоров от ПГМТ "Проф. Цветан Лазаров" в Пловдив се класираха на първо и второ място във втора група. Трети е Ради Колев от НПГПТО „М.В.Ломоносов“ в София. Участниците във втора група трябваше по детайл от натура и с измервателни инструменти да направят скица, включваща проекции, размери и грапавост. Другата задача бе по даден чертеж на общия вид да изработят чертеж на детайл с проекции, размери, гранични отклонения и грапавости.

Сред дванадесотокласниците първите трима отличени са Калин Янев от ПТГ-Варна , Ибрям Ибрямов от ПТГ „Цар Симеон Велики“ в Търговище и Иван Жейнов от Варненската техническа гимназия. В третата група по даден чертеж на общия вид изработваха скица на детайл, включващ проекции, размери, гранични отклонения и грапавост. Втората задача изискваше геометрични построения при чертеж на детайл в среда на AutoCAD по зададен образец. Забележително е, че тази година сред зрелостниците има 12 лауреати (с резултат пълно 6), като част от наградените вече обявиха, че ще продължат обучението си в Техническия университет в София.

При връчването на наградите заместник-министър Таня Михайлова поздрави и учителите за техните усилия. Тя благодари и на домакините от Техническия университет, с чието съдействие се проведе националният кръг на ученическата олимпиада.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“