МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ВСЕКИ УЧИТЕЛ Е ИНОВАТИВЕН, КОГАТО ТЪРСИ СПЕЦИФИЧЕН ПОДХОД

Начало » Последни публикации

18.05.2019

„Основният проблем на системата е намаляващият брой ученици. Посетил съм 96 общини, в повечето говорим за включването на децата в образователния процес, но при вас този проблем е най-малък.” Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си във Второ основно училище „Проф. Асен Златаров“ в Смолян. Той поздрави ръководството на училището за добрите образователни резултати, завоюваните престижни награди и посочи, че учителите трябва да бъдат подкрепени именно сега, когато се залага на това часовете да са по-творчески, а учениците - по-активни.

Министър Вълчев подчерта колко важно е въвеждането на компетентностния подход, развитието на дигиталната компетентност и изучаването на втори чужд език за бъдещето на образованието. Той акцентира и върху възпитателната работа, чиято цел е всяко училище да проведе разговори със семействата за взаимодействие с родителите.

Директорът на училището Николай Колев разказа за успехите на учениците във външните оценявания, спортни и музикални мероприятия. Той посочи, че от неговото училище е стартирало състезанието "Млад огнеборец".

Министърът похвали проекта, по който работи училището - за създаване на областен център по безопасност на движението.

Министър Красимир Вълчев посети и защитеното средищно училище „Стою Шишков“ в село Търън, което утре чества своята 95- годишнина. В него учат деца от 6 населени места. Училището кандидатства за иновативно с програми за здравно образование в начален етап, за което министърът поздрави ръководството му.

Кметът Николай Мелемов благодари на учителите за работата с децата и на министъра и правителството за отношението към образованието.

 „Всеки учител е иновативен, когато търси специфичен подход. Искаме повече училища да въвеждат проектно-базираното обучение. Искаме да ви насърчаваме да се учите един от друг, да споделяте опит и практики“, заяви министърът по време на срещата с учителския колектив.

По време на визитата си министър Вълчев посети и Средно училище „Васил Дечев“ в Чепеларе, където разговаря с учители от общината и им благодари за усилията, които полагат за включване на всички деца в образователната система, както и за постигнатите високи резултати на учениците.

Красимир Вълчев определи учителите като най-важния фактор в системата. „Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички професии”, каза той и припомни, че правителството е  заложило 360 млн. лева за догодина за увеличение на учителските заплати и тази политика се изпълнява поетапно. На ниво държава също се акцентира на професионалното образование, но предизивкателството е да бъде обучено всяко едно дете.

Областният управител Недялко Славов каза, че наскоро е имал среща с ученици от училището по тяхна инициатива и е впечатлен от тяхната любознателност. Той каза, че политиките на министерството са адекватни към ситуацията в областта.

В срещите с ръководствата на училищата участие взе и началникът на Регионалното управление на образованието в Смолян Мария Семерджиева.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“