1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Начало » Последни публикации

01.11.2013

Честит празник! Днес е един от най-чистите и святи дни за България – 1 ноември – Ден на народните будители.

Ден, в който свеждаме глави в памет на всички онези наши сънародници, посветили живота си на една цел – да проправят пътя на просвещението и духовността и да сплотяват народа ни в трудни и бурни времена. Дело, което ние, техните наследници, не само трябва да помним и тачим, а да пренасяме през години и през поколения, защото миналото не е само история, а настоящето ни води към бъдещето.

В този ден се обръщам към всички не само за да Ви поздравя, и да Ви уверя, че всяко време има своите будители. Вярвам, че днешните будители, ще продължават все така да следват завещаното от предците ни. Ще продължават да бъдат пазители и посланици на знанието и на порива към духовност, от които толкова много се нуждаем и през 21-ви век.

Нека всички заедно днес, на 1 ноември, се обединим около една цел – да превърнем делото на свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Петър Берон, Славейков, Вазов, Ботев, Левски, Каравелов, Раковски и много, много други герои и в наше дело.

И следвайки техния път и завети, да сторим така, че да превърнем България в държава на будители.

Анелия Клисарова
Министър на образованието и науката

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“