МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ПЕТИЯ ГЛОБАЛЕН ФОРУМ ЗА БОРБА С АНТИСЕМИТИЗМА

Начало » Последни публикации

18.05.2015

От 11 до 15 май 2015 г. министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев бе на посещение в Държавата Израел за участие в Петия глобален форум за борба с антисемитизма, който се проведе гр. Ерусалим. Пред участниците министърът изнесе лекция, свързана с акцентите на форума.

В рамките на визитата си министър Танев осъществи редица важни срещи. При посещение в Кнесета на Израел на 13 май 2015 г. министър Танев се срещна със своя колега г-н Шай Пирон, министър на образованието от 33-то правителство на Държавата Израел. Бяха разменени становища и идеи по провеждането на реформи в образователните системи на двете държави.

Още в началото на гостуването си министър Танев се срещна с г-жа Микал Коен, главен секретар на Министерството на образованието на Държавата Израел, както и с други представители на ведомството. Министър Танев запозна колегите си с акцентите на реформата в образованието у нас, които са насочени към развитие на професионално обучение и внедряване на информационни и комуникационни технологии в българското образование.

При посещението на Мемориала за възпоминание на Холокста „Яд Вашем“ министър Танев се срещна с д-р Иял Каминка, ръководител на международното училище за възпоминание на Холокоста към „Яд Вашем“. Бе подчертана необходимостта от подкрепа на присъединяването на Република България към Международния алианс за възпоменаване на Холокоста  – междудържавна организация, стимулираща международното сътрудничество за образование, възпоменаване и изследвания, свързани с Холокоста. От 2012 г. България е със статут на наблюдател в тази организация.

Проф. Танев посети Еврейския университет в гр. Ерусалим, където бе приет от ректора проф. Ашер Коен, като в центъра на разговорите бяха възможности за засилване на сътрудничеството с техни български колеги и за създаване на нова бакалавърска програма по „Хебраистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Бе осъществена среща и с г-н Роберт Сингер, изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес, като министърът говори за идеен проект в рамките на компетентностите на Министерството на образованието и науката, насочен към синхронизиране на европейските учебници по темата за Холокоста.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“