ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ДЕЦА!

Начало » Последни публикации

01.06.2015

Мили деца,

За вас днес, първи юни, е двоен празник – ден на детето и начало на най-прекрасното време на света – лятната ваканция. Пожелавам на всички едно хубаво синьо лято. Опитайте се да бъдете безгрижни, да играете заедно, да творите на воля, да отглеждате цвете, дръвче или животинка. Искам обаче да ви помоля да намирате време да почетете. Човек, който свикне с най-чудния от всички светове – света на книгите, и ги заобича, никога няма да е самотен, винаги ще е по-силен от безкнижника и ще е много щастлив. Тези от вас, които четат повечко книги, знаят какво чудо е това – сам да си представяш написаното и да го преживяваш, както го разбираш, без друг да ти го разказва на филм или по интернет, както той си го е представял. Така че, каквото и да правите през лятото, намирайте все някаква работа на ума си, не го оставяйте да бездейства и ще видите колко по-щастливи ще бъдете, повярвайте.

Скъпи родители, скъпи учители,

По повод днешния празник на детето искам да ви припомня: и големите, и малките общества се оценяват по това как се грижат за децата. Имам предвид истинска, а не показна грижа. Днес е точният ден за това, всички да се замислим за случаите, когато сме били несправедливи, а даже и груби към децата и да се запитаме как да направим така, че подобни случаи да не се повтарят в бъдеще. Нека не ги критикуваме и задължаваме излишно. Уверявам ви, че те са по-умни и по-добри, отколкото сме били ние на тяхна възраст. Затова нека ги подкрепяме с всички сили и най-вече с напълно оправдана увереност.

Пожелавам на всички весел първи юни, най-добрата ваканция, смислено лято и чудесни преживявания!

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“