МИНИСТЪР ТАНЕВ: ЩЕ ПОДГОТВИМ ЛИПСВАЩИТЕ КАДРИ ЗА РАБОТА В КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ

Начало » Последни публикации

17.07.2015

„Ще подготвим липсващите кадри“,  заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев на работна среща за пълноценен достъп на младите хора до културните ценности, историческото наследство и духовния живот, която се проведе вчера в Министерството на културата по инициатива на в. "Стандарт", Комисията по култура и медии в парламента и Синдиката на българските учители.

„Сред професионалните колежи в България ще има и такива за музейни работници, галеристи и кадри, които да работят на културно-историческите атракции“, обеща министър Танев, който ще бъде домакин на следващата работна среща в рамките на инициативата децата да имат по-голям достъп до изкуството и културно-историческото наследство на страната.

Третата среща ще обсъди необходими ли са и в каква посока законодателни промени за влизането на откритите уроци в учебната програма. А също така и необходимо ли е министерствата на образованието и на културата да искат допълнителни бюджетни средства.

„Има огромен глад за музейни мениджъри“, алармира министър Вежди Рашидов. Той разказа, че Лувърът, както и най-големите световни музеи и галерии, имат специални програми за деца, където специалисти провеждат занимания с децата. На достъпен език те им разказват най-любопитни истории за произведенията на изкуството, техните автори и историческото време, в което са създадени. Министърът на културата обеща да изнесе открит урок за изкуството пред ученици в националната галерия "Квадрат 500".

Всички музеи в страната ще имат "вход свободен" в един и същи ден всяка седмица. Това  реши вчера работната среща за пълноценен достъп на младите хора до културните ценности, историческото наследство и духовния живот.

В срещата участваха министрите Вежди Рашидов и Тодор Танев, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателката на комисията по култура в НС Полина Карастоянова, изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България Гинка Чавдарова, председателката на Синдиката на българските учители  Янка Такева, кметът на София Йорданка Фандъкова, градоначалниците на Белоградчик - Борис Николов, и на Каспичан - Милена Недева, зам.-кметът на Бургас - Йорданка Ананиева, директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“