МИНИСТЪР КУНЕВА: ИЗГОТВЯМЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАКОНОПРОЕКТИ ЗА РЕФОРМА ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

23.02.2016

Министерството на образованието и науката подготвя няколко допълнителни законопроекта и нормативни актове, с които да подплати приетите миналата седмица промени в Закона за висшето образование и да довърши реформата в сектора. Това обяви на брифинг вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

В най-кратки срокове ще бъде оповестен законопроект, с който ще затворим евентуалните вратички за удължаване мандата на ректорите при промяна на статута на висшите училища. При приемането на промените в Закона за висшето образование се появиха известни въпроси и е добре те да бъдат изчистени. Отнасям се с огромно уважение към ректорите и всичко, което са свършили за учебните си заведения, но това е мандатна длъжност и е нормално тя да има край, заяви Кунева.

Статутът на изследователските университети е изключително важен и няма да допуснем тази система да бъде политизирана чрез това кой колко мандата може да има, категорична беше Кунева.

Друга промяна, готвена от МОН, е свързана с акредитациите. По план тя трябва да е готова до три месеца.

Министерството ще предложи и промяна, свързана с управлението на университетите и най-вече с разделянето на академичната от административно-стопанската дейност. Дискусията за академичната автономия и ролята на мениджърите върви от няколко години, коментира зам.-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.  В момента обсъждаме различни варианти, предстои дискусия как точно да бъдат разписани функциите и взаимодействието между тези две звена.

Вицепремиерът коментира също, че през последните седмици инспекторатът на МОН е много натоварен. Идентифицирахме сериозни недостатъци във връзка с дисциплината, неспазване на сроковете, текат много проверки, заяви тя.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“