ЯНКА ТАКЕВА Е ПРЕДЛОЖЕНА ЗА УДОСТОЯВАНЕ С ОРДЕН „СТАРА ПЛАНИНА“

Начало » Последни публикации

02.03.2016

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева с орден „Стара планина“ – първа степен, за нейния значителен принос към развитието на образованието и гражданското общество и по повод 25-годишнината на Синдиката на българските учители.

Янка Такева завършва икономика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и педагогика в Югозападния университет „Неофит Рилски“. От 1980 до 1987 г. е директор на дом за сираци в София, след което става главен специалист в управление „Просвета“ на община „Красна поляна” в столицата. От 1994 г. досега е председател на Съюза на българските учители. Автор е на голям брой публикации и доклади в различни сфери на обществения живот, и е носител на множество отличия.

Янка Такева е член на Националния съвет за закрила на детето и е вицепрезидент на Женския комитет на Паневропейския регионален съвет към Международната профсъюзна конфедерация. Номинирана е за „Жена на 2000 година“ във Вашингтон за принос към демократичните промени в България. През 2010 г. е удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, а през 2015 г. е наградена с почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“