ЗАМ.-МИНИСТЪР ДЕНКОВ: КЛЮЧЪТ КЪМ РЕФОРМАТА НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ Е В РАЗБИВАНЕТО НА ПОРОЧНИЯ КРЪГ „КОЛИЧЕСТВО ЗА СМЕТКА НА КАЧЕСТВО“

Начало » Последни публикации

29.03.2016

МОН променя приема във висшите училища вследствие на промените в Закона за висшето образование, за да се преодолее проблема "количество за сметка на качество".

„В момента със средства от държавната субсидия финансираме 80 % от завършващите абсолвенти, а в същото време по напълно обективни данни от НОИ виждаме, че 50 на сто от завършващите не работят на позиции, изискващи висше образование. По тази логика бихме могли да кажем, че трябва два пъти да се намали броят на студентите, но това не означава, че автоматично ще съкратим броят на студентите в България.”  Промените не трябва да се свързват с намаление на субсидията за висше образование, обратното - тя трябва да се увеличава. С други думи, същите или повече средства ще се дадат за по-малък брой студенти, което също е предпоставка за повишаване на качеството. Това каза заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по време на кръгла маса по проблемите на висшето образование. В нея взеха участие изтъкнати учени, ректори на висши училища, преподаватели, представители на изпълнителната и законодателната власт. Според тях едно от най-ценните достойнства в промените на Закона за висшето образование е да се разреши на висшите училища да развиват стопанска дейност и да реализират продукция, резултат от научноизследователска работа. Само българските университети в ЕС досега нямаха това право.

Заместник-министър Денков бе категоричен, че няма как в динамично развиващия се свят МОН да направи прогноза какви професии и специалисти ще са ни нужни след 7-8 години, за да се направи такава държавна поръчка, която да задоволи българската индустрия и икономика. Разбиването на порочния кръг "количество за сметка на качество" е отговорът на въпроса „Как в Република България, в условията на пазарна икономика и при недостатъчни финансови средства, да се търси ефективност от висшето образование?“, отбеляза професор Денков. Акцентът качество ще бъде водещ в изготвянето на поднормативните законови документи, които до края на месец април трябва да станат факт.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“