В МОН БЕ ГЕНЕРИРАН ИЗПИТНИЯТ ВАРИАНТ ЗА МАТУРАТА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

Начало » Последни публикации

18.05.2016

В 5.25 ч. днес в МОН репортерката Милена Кирова от Българската национална телевизия натисна клавиша на компютъра и така генерира варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Името й бе изтеглено от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Много ви благодаря, че бяхте свидетели как публично и напълно случайно бяха избрани темите, каза министър Кунева на журналистите, които присъстваха на генерирането на варианта.

На добър час на зрелостниците, желая им да имат честен и справедлив избор. Всичко, което направихме в министерството, е да може младите хора, които се явяват днес на изпит, и са положили усилия през годината, да имат честен старт. Ние гарантираме честността на избора, каза вицепремиерът пред медиите. Тя им благодари, че бяха свидетели на публичния избор на теста. Искам да кажа на зрелостниците, че учителите и  родителите им много се вълнуват заедно с тях. Ние им стискаме палци и им пожелаваме да дадат най-доброто от себе си, каза още министър Кунева.

След сглобяването на теста в МОН, той ще бъде изпратен до директорите на всички училища, в които се провежда матурата. Чрез специален код те ще могат да го разсекретят , разпечатат и раздадат на всеки зрелостник.

Вариантът ще съдържа тест с 40 въпроса и 41-и въпрос – тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която те ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение.

Заявления за явяване на изпита по български език и литература са подали 52 089 зрелостници. Матурата се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 000.

Изпитът ще продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

След 15.00 ч. днес на сайта на министерството ще бъде публикуван тестът с ключ за отговорите.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“