МИНИСТЪР КУНЕВА И СОЦИАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ ПОДПИСАХА АНЕКСA КЪМ КОЛЕКТИВНИЯ ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

16.12.2016

С 10% ще се увеличат минималните заплати на учителите от 1 януари 2017 година. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор в системата на средното образование, който беше подписан днес от вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева и социалните партньори.

За повишението на минималните трудови възнаграждения на педагогическия персонал са осигурени 100 млн. лева от бюджета за следващата година, а за непедагогическия персонал – още 26 млн. лв. Според анекса, минималните заплатите на педагогическите специалисти ще се вдигнат от 600 на 660 лв. Старши учителите и възпитатели ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726 лв. Директорите на училища, детски градини и обслужващи звена ще получават най-малко 825 лв. заплата, а заместниците им – 770 лв.

Анексът към Колективния трудов договор предвижда още увеличение на лекторските часове също с 10%. От 1 януари 2017 г. учителите с бакалавърска или магистърска степен ще получават най-малко 5,50 лв. на час, а от 1 ноември 2017 г. – 6 лв. Преподавателите, които не отговарят на изискванията за заемане на конкретната длъжност, ще взимат най-малко по 4,40 лв. от началото на януари следващата година, а от началото на ноември – по 4,80 лв.

Радвам се, че днес изпълняваме черно на бяло това, което обещахме на Учителския събор на 19 юни. След него със синдикатите подписахме споразумение, с което поехме ангажимент за това 10% увеличение. Беше трудна битка, срещахме съпротива, но с постоянство, упоритост и ясна политическа воля успяхме, заяви при подписването Меглена Кунева. Тя беше категорична, че 10% не е много и няма да реши всички проблеми на учителите, но е ясен знак, че те са приоритет за държавата и че за тях ще има грижа. Министърът допълни, че като политик и гражданин няма да отстъпи от този ангажимент. Кунева посочи още, че България е сред страните, които отделят най-малко пари от БВП за образование и наука – 3,7%. В една също не богата страна като Португалия се отделят 4,9%, добави вицепремиерът.

При подписването Меглена Кунева благодари на социалните партньори в лицето на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Надежда Николчова, на председателя на Сдружението на директорите в средното образование Стефанка Белева и на председателите на трите синдиката в системата – Янка Такева на Синдиката на българските учители, Юлиян Петров на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и на Аспарух Томов на Независимия учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати у нас. 

Важно е учителят да усеща подкрепа и се радваме, че в лицето на вицепремиера намираме съмишленик и човек, който се ангажира с проблемите на преподавателите. Занапред това трябва да продължи, заяви след подписването Юлиян Петров. Той пожела на министър Кунева и екипа на МОН да продължават да работят усилено в услуга на всички педагогически и непедагогически кадри в системата на средното образование.

Останалото увеличение от бюджета за образование и наука за 2017 г. отива за покриване на разходите на пътуващите учители, за повишаване на размера на осигурителните вноски за Фонд „Пенсии“ и други училищни дейности. От 1 януари 2017 г. обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“