МИНИСТЪР КУНЕВА: В МОН СЕ ОТНАСЯМЕ СЕРИОЗНО КЪМ ВСЕКИ СИГНАЛ

Начало » Последни публикации

16.12.2016

В Министерството на образованието и науката постъпват десетки сигнали от граждани и организации и нито един не е оставен без отговор след проверка на твърденията. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева в парламента по повод проверки от Регионалното управление на образованието – Шумен, на истинността на сигнали и жалби срещу временно изпълняващия длъжността директор на ОУ „Панайот Волов“ – с. Тодор Икономово", и своевременните отговори на подателите.

Проверките на РУО–Шумен, са установили нарушения на и.д. директора на ОУ „Панайот Волов“ г-н Руфи. Вследствие на събраните доказателства е сезирана районната прокуратура, на вр.и.д. директора е връчена заповед за задължителни предписания и е в ход дисциплинарна процедура срещу него. Г-н Руфи е временно изпълняващ длъжността от юли т.г., след пенсионирането на дългогодишния директор на ОУ „Панайот Волов“. Предстои РУО-Шумен да обяви конкурс за директор, тъй като училището е общинско. 

Министър Кунева обясни, че на 14 декември т.г. МОН е изпратил отговори за резултатите от проверките на действията на г-н Руфи до председателя на Синдиката на българските учители, както и до двете синдикални организации в училището. В същия ден до автора на сигнала – учител в ОУ „Панайот Волов“, е изпратено писмо от РУО-Шумен. Мисля, че и министерството, и регионалното управление, са се отнесли с достатъчна сериозност и в никакъв случай проблемът не се неглижира, подчерта Кунева. Тя припомни, че когато казусът е в ръцете на съдебната власт, изпълнителната и законодателната следва да не се намесват, а да изчакат решението на компетентните органи. Обратното би политизирало ситуацията, допълни вицепремиерът. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“