МИНИСТЪР КУНЕВА: 300 БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ В ЧУЖБИНА СА ГОТОВИ ДА ПОМАГАТ НА БЪЛГАРИЯ

Начало » Последни публикации

19.12.2016

Вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева обяви, че над 300 български учени в чужбина са готови да помагат за развитието на сектора у нас.

Това стана по време на откритата днес кампания "Българските лица в световната наука", в чийто рамки се проведе кръгла маса "Подходи и форми за привличане на българската научана диаспора за работа в мрежа". Български учени в чужбина са готови още да сътрудничат, да се кооперират и част от тях да се върнат у нас, за да продължат научните си занимания и постижения, каза министърът.  Работата  в посока укрепване и засилване на взаимодействието на българската диаспора и научни организации в България е ежедневна, но тези усилия трябва да се канализират в конкретни действия, да се модерират от Министерството на образованието и науката и да се търси взаимодействие от всички, които биха ни партнирали и за които българската научна диаспора е кауза, допълни тя. Според нея работата с българската научна диаспора е основен ангажимент на МОН, а насърчаването на сътрудничеството с нея е фокусът, който ни обединява с новото ръководство на БАН. Стремежът на министерството е да бъде подпомогната съвместната дейност на българските научни организации и научната диаспора и да се подпомагне процесът за участие в научноизследователското пространство на Европа. Министерството на образованието и науката е поело ясен ангажимент за провеждане на по-ефективна политика, насочена към повишаване на икономическия и социалния статус на българските учените, към създаване на атрактивни условия за научна дейност и осигуряване на подкрепа, както и за съвместна работа между българската диаспора и научните организации в България. Тези важни политики, гарантиращи възходящото развитие на българската наука, са в основата на обновената Национална стратегия за развитие на научните изследвания „По-добра наука за по-добра България“ 2025, подчерта министър Кунева.

Привличането на активни представители на научната диаспора е от изключителна важност за утвърждаването на българската наука като фактор не само в европейските, но и в световните научни среди. България има множество утвърдени и изтъкнати учени, част от тях нови лица много млади и енергични иноватори, които не просто не са изгубили връзка със своята родина, но повече- имат и потвърдиха пред нас желание и готовност да работят за повишаване авторитета  и подобряване на условията за научна работа в страната, обяви министър Кунева. В Министерство на образованието и науката се търсят и предлагат инструменти за това и най-актуално доказателство е предвиденото по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ изграждане на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентности, в които младите и не толкова младите български учени от чужбина са добре дошли и високо оценявани.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“