МИНИСТЪР ДЕНКОВ КЪМ РОМСКИ ДЕЦА: БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ НЯМА БЪДЕЩЕ

Начало » Последни публикации

11.04.2017

Без образование няма бъдеще. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се обърна към над 200 ромски ученици по време на среща с представители на училищните парламенти. Тя се провежда в Сливен като част от събитията, организирани от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ по повод Международния ден на ромите 8 април.

Децата от четвърти до 12 клас се събраха, за да формират  „Училище по толерантност“. Те участват в програмата за намаляване на отпадането от училище „Всеки ученик ще бъде отличник“.

В срещата участват също посланиците на Швейцария, Нидерландия и Франция, ръководителят на офиса на Световната банка в България. Всички те седнаха на пода редом с децата, за да обсъдят темите за превенция на отпадането от училище и ранните бракове, за лидерството и разрешаването на конфликти, както и толерантността и доброволчеството. 

Работата с децата от етническите малцинства трябва да започва още от детската градина. След това вече е късно. Ето защо това трябва да бъде приоритет №1, каза министър Николай Денков в дискусия с ромски учители и студенти. В свободен разговор те обсъдиха проблемите на преподавателите и мерките за привличане и задържане на децата в класната стая.

Според проф. Денков най-важно е родителите и децата – и българи, и роми, да осъзнаят, че всички ние живеем и ще живеем заедно. „Колкото по-рано разберем това и наистина заживеем заедно, толкова по-добре“, каза министърът на преподавателите и студентите от ромски произход.

Той подчерта важната роля на извънкласните дейности за намаляване на броя отпаднали от училище деца. В момента за тях са осигурени достатъчно средства по проекта „Твоят час“ на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ поне за три години напред. Полагаме усилия след това проектът да бъде продължен и дори разширен чрез финансиране от държавата, подчерта министърът. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“