ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ

Начало » Последни публикации

20.04.2018

"Професионалното образование не е ограничаващо. То дава дава възможности за реализация, създава качествени специалисти и учи децата на критично мислене и решаване на проблеми". Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на откриването на X Панорама на професионалното образование, която се провежда днес и утре в Международния панаир в Пловдив.

По време на събитието се провеждат националните кръгове на състезания по 11 професии - строителство, цветарство, дърворезба и производство на мебели, керамика, приложна електроника, готварство, хлебарство и сладкарство, сервитьорство, фризьорство и гримьорство, моден дизайн и за най-добра бизнес идея. Участват 350 ученици от 150 гимназии от цялата страна. Всички, без обучаващите се за производители на мебели, получиха задания, които трябваше да изпълнят за определено време. Мебелите бяха изработени предварително и оценени от журито.

Заместник-министър Таня Михайлова поздрави участниците за ентусиазма и им пожела да са бъдещите изложители на Международния панаир. 'Учениците трябва да се научат не само да предават знания, но и да решават житейски казуси. Професионалнто образование дава начин на мислене. С новите учебни планове се предвиждат по две години чуждоезиково обучение по съответните професии, за да бъдат децата още по-подготвени", отбеляза Михайлова. Тя посочи, че Министерство на образованието и науката ще работи активно за актуализиране Списъка на професиите, защото част от сегашните след 10 г. вече няма да съществуват. "Списъкът трябва да бъде гъвкав. Защитените специалности са част от него и тяхната идея е да се осигури прием по важни за икономиката и развитието на регионите професии", подчерта заместник-министърът. Тя акцентира и че дуалното образование в България е необходимост, защото е начин на много ранен етап учениците да се срещнат с бизнеса.

На откриването на Панорамата областният управител на Пловдив Здравко Димитров заяви, че трябва да има кадри за сферата на услугите, а не само адвокати и икономисти. Председателят на Камарата на служителите Мирослав Мазнев добави, че в последните години бизнесът не подкрепя достатъчно младото поколение и сега е готов отново да му протегне ръка.

Състезанията на Панорамата продължават до 16 ч. днес, а утре е финалът на състезанието за най-добър готвач.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“