МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ С ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ОБЩИНА ДОСПАТ

Начало » Последни публикации

23.11.2018

Почетен знак на община Доспат получи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев от кмета Елин Радев. Отличието е заради подкрепата за училищата и учителите в региона от страна на МОН.

В родопското село Късак с финансиране от държавата се разширява сградата на училището, санира се и се ремонтира покривът на СУ „Христо Ботев“в Доспат, както и други сгради. Освен тези инвестиции, с безлихвен заем от правителството са изплатени и дълго забавени заплати на персонала.

„Търсим механизъм да защитим всички училища, особено тези в отдалечени селища, до които трудно се пътува“, каза министър Вълчев. В община Доспат има 4 защитени училища и 3 защитени детски градини.

„Със задоволство разбрах, че тук няма недостиг на ученици, а недостиг на материална база“, каза министърът в Късак. В момента 55 деца от селото ползват едва 4 класни стаи, като има и смесени паралелки. В училището преподават 10 учители.

По време на работна среща с учители и директори от общината министър Вълчев обсъди необходимостта от включване на учителите в квалификации, използването на електронни ресурси в преподаването, придобиването на дигитални умения и др.

„Ще има 25 милиона лева от бюджета за дейности по интереси, може още през декември да започнат да се организират. Чрез тях се стремим да насочим повече деца към математика, техника и природни науки“, подчерта министър Вълчев. По думите му е много важно също повече деца да се мотивират за обучение в професионални гимназии.

С директорите бяха обсъдени и въпроси, свързани с транспорта на пътуващите ученици и учители, възможностите за осигуряване на закуски, на целодневна организация на работата в училище, обновяване на материалната база и др.

Учители поставиха въпроса за повече часове по гражданско образование и повишаване престижа на учителите. Гражданските компетентности се придобиват чрез обучението през всички дисциплини, посочи министърът. По същия начин е с дигиталните компетентности и уменията за учене, отбеляза той. По думите му полезни са и заниманията по СИП „Религия“ – децата стават по-дисциплинирани, по-толерантни. В разговора за ценностите бе отбелязано, че все по-често заради работещи в чужбина родители отговорността за възпитанието на децата пада изцяло върху учителите.

По-късно министърът посети училището в село Гьоврен, община Девин, където 8 учители обучават 55 деца. Преподавателите споделиха желанието си да преподават иновативно и с нови технологии, но се нуждаят от техника. Министър Вълчев анонсира проекта за изграждане на дигитален облак, в който безплатно ще могат да ползват образователни ресурси. В училището вече внедряват и електронен дневник, който помага за комуникацията с родителите, а от тази есен имат и нови шкафчета, закупени със средства от МОН.

Министърът посети и професионалната гимназия по електротехника и СУ „Христо Ботев“ в Девин. Той разговаря и с директори на училища от общините Девин и Борино. Кметът на Девин Красимир Даскалов връчи почетен плакет на министъра на образованието.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“