МОН ПОДПОМАГА ИЗСЛЕДВАНЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО

Начало » Последни публикации

14.02.2019

В началото на тази година Министерството на образованието и науката стартира Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“ с общ бюджет от 4 000 000 лв., като отпуснатите средства за първата година са 1 600 000 лв. Другата програма е в процес на разработване и ще бъде насочена към музеите и институтите на БАН и цели реализиране на динамична връзка с училищата, както и ще развива интереса на учениците към науката“.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на откриването на Дванадесетата национална археологическа изложба „Българска археология 2018 г“. Събитието се проведе в Националния археологически музей по повод Деня на археолога.

Карина Ангелиева допълни, че с новата научна програма ще се подпомагат учени, които се занимават с научни изследвания в областта на културно-историческото наследство, за да се подпомогне развитието на сектора. Тя заяви, че националната позиция на България по отношение на Европейската програма за научни изследвания потвърждава, че културното-историческото наследство е основен приоритет.

„Археологията е не само наука. Тя е призвание, мисия, отговорност и страст. Археологът е пророк, който се взира в миналото. В стремежа си да повдигне воала на времето, той създава идентичност, знание, просперитет и култура. Свързва ни с отминалите поколения и ни позволява да се докоснем до непреходното и вечното“, каза заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов. Той благодари на целия екип, работил по изложбата и на всички археолозите във всички общини за неуморния труд.

Дванадесетата национална изложба „Българска археология 2018” представя най-интересните находки в резултат на теренната работа на българските археолози през изминалата година. Тазгодишната колекция е от 250 експоната от 23 археологически обекта, предоставени от 20 исторически и археологически музеи в страната.
В експозицията са събрани различни по вид и хронология артефакти – керамични съдове, монети, украшения, скулптури, които датират от ранната праистория до Средновековието.
Изложбата ще продължи до 14 април.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“