МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

Начало » Последни публикации

31.07.2020

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев проведе работна среща с представители на Управителния съвет на Асоциация на българските училища в чужбина (АБУЧ). В хода на разговора беше обсъдено началото на учебната 2020/2021 г. в условия на епидемична обстановка. Министър Вълчев информира представителите на асоциацията за плануваното присъствено обучение в страната.
По думите му българските неделни училища в чужбина могат да изберат дали обучението при тях да започне присъствено, смесено или да разделят класовете в групи, ако сградата разполага с нужната материална база. „Трябва да се съобразите с епидемичната обстановка в съответната страна, с организацията на работа в местната образователна система, както и с родителите“, посочи той. Според него обаче не трябва да се допуска продължително отсъствие на децата от класните стаи. „Длъжни сме да дадем минимална предвидимост “, коментира той.
По време на срещата беше обсъдена и възможността за организиране на онлайн обучение на директори на български неделни училища в чужбина, която е залегнала в Националната програма „Роден език и култура зад граница“.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“