МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ВСЕ ПОВЕЧЕ МЛАДИ УЧИТЕЛИ ИМА В УЧИЛИЩАТА

Начало » Последни публикации

02.10.2020

Министър Красимир Вълчев благодари за партньорството със СБУ и КНСБ.

Учителският състав в българските училища се подмладява. От средна възраст 52 години през 2015 година през настоящата ще бъде под 49 години, най-вероятно 48 и половина. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форум за социалния диалог в системата на предучилищното и училищното образоване, организиран от Синдиката на българските учители и КНСБ. Според министъра подмладяването се дължи както на ежегодното пенсиониране на голяма част от педагозите, така и на регулярното увеличаване на заплатите, които привличат и задържат кадри. От следващата календарна година минималната учителска заплата става 1260 лева.

Министър Вълчев съобщи и за друга положителна тенденция – увеличава се приемът в професионалното направление „Педагогика на обучението по…“, което е важно за осигуряването на учители по различни предмети. Той благодари на социалните партньори за отговорния диалог за развитието на образованието, в който участват. В нашата система имаме отговорност за бъдещето, заяви министър Вълчев. Младите хора в учителската професия се нуждаят от подкрепа и мотивиране, смята той. По думите му винаги, когато се обсъжда увеличение на възнагражденията, се отчита, че системата трябва да бъде обезпечена с кадри и за да бъдат привличани млади хора са повишени основните заплати.

Министър Вълчев смята, че трябва да има устойчивост на политиката учителите да получават поне 125 процента от средната заплата за страната. Той отбеляза, че разходите за инвестиции в учители винаги са били приоритет, като такъв трябва да е подходът и спрямо младите преподаватели във висшите училища.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“