МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ОБЩЕСТВОТО РАЗЧИТА НАЙ-МНОГО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ И УЧИТЕЛИ

Начало » Последни публикации

05.10.2020

В първия учебен ден гледаме с вяра и оптимизъм към общото ни бъдеще. Разчитаме на учителите и преподавателите за справянето с най-големите предизвикателства на духовното, социалното и икономическото ни развитие. Кризата от последните месеци показа, че обществото ни най-много вярва на българските лекари, преподаватели и учители. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на новата академична година на Медицинския университет – София. Той поздрави и всички български учители по повод Международния ден на учителя.

Министър Вълчев изрази увереност, че положителната икономическа конюнктура за увеличение на разходите за здравеопазване и образование ще се запази. „Убеден съм, че през следващата година ще имаме още по-благоприятен бюджет, така че страната ни да излезе по-силна от кризата“, посочи той.

На всички студенти министър Вълчев пожела да намерят преподавателите, чрез които да открият съществената информация и да се докоснат до тайните на медицината. Той призова преподавателите да продължат с усилията си за утвърждаване на добрата репутация на медицинските университети в страната. „Трябва постоянно да модернизирате учебните планове и програми, бъдете по-взискателни към студентите, но най-вече ги научете да бъдат знаещи и можещи медици и фармацевти. В предстоящите десетилетия много професии ще се променят, но безспорно медицинската ще остане“, заяви министър Вълчев. Според него сегашните студенти ще живеят във времена, които ще изискват по-комплексни умения, а медицината е бързоразвиваща се наука и обществото ще разчита още повече на постиженията й.

Ректорът на Медицинския университет акад. проф. д-р Лъчезар Трайков поздрави всички първокурсници с избора им да учат медицина. Той увери, че ръководството на университета ще продължи да предоставя качествено образование и ще бъде гъвкаво, за да отговори на очакванията на обществото.

На официалната церемония присъстваха още министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и кметът на София Йорданка Фандъкова. Двамата пожелаха на всички студенти и преподаватели здрава и успешна академична година.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“