МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ УВЕЛИЧИХМЕ ФИНАНСИРАНЕТО ЗА МАЛКИТЕ УЧИЛИЩА

Начало » Последни публикации

27.04.2021

Снимка от посещението на министър Вълчев в област Благоевград


През последните години увеличихме финансирането за малките училища, благодарение на което учителите в тях бяха подкрепени и беше създадена модерна образователна среда, която мотивира учениците да учат. Училищата и детските градини в по-малките и отдалечени общини също получават допълнителни средства.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който посети училища в четири общини от област Благоевград – Хаджидимово, Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча. По думите му все повече ще трябва да се инвестира в създаването на модерна и приобщаваща среда, в оборудване на кабинети, за да се стимулира интересът на учениците към учене и да се развива тяхното мислене. По време на срещите учителите благодариха за увеличението на заплатите им и за средствата, отпуснати по проекти и национални програми. През последните години министерството е отпуснало 1 324 174 лева за общинските училища в област Благоевград.

В СУ „ Св. Паисий Хилендарски“ в село Абланица, което е иновативно, министър Вълчев се запозна с проекта за изграждане на STEM център, насочен към учениците от 7-ми клас в профили „Природни науки“ и „Софтуерни и хардуерни науки“. Там се обучават 325 ученици в 17 паралелки и се работи по проекти, свързани с технологии и природни науки, както и с развиване на креативното мислене. Кабинетите, за които училището защити проект за 300 000 лева, вече са готови и до дни се очаква да пристигне закупеното оборудване.

Министърът посети и защитеното училище „Васил Левски“ в село Осина, за което от МОН бяха отпуснати 58 000 лева. С тях е санирана сградата за началното училище – поправен е покривът, изградено е отопление и са създадени модерни кабинети и класни стаи.

С учителите в община Сатовча министър Вълчев разговаря за обучението в присъствена и електронна среда. В Обединеното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Плетена е въведено профилирано обучение по „Природни науки“ и „Математика“. Учениците след 7. клас в СУ „Христо Ботев“ – село Вълкосел се обучават в „Природни науки“, „Хуманитарни науки“ и „Математика“. В селото учат 340 ученици, много от които продължават образованието си и често избират лекарската професия.

В Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев министър Вълчев се запозна с иновациите, които прилагат педагозите. Училището ще изгражда нов корпус за близо 1 млн. лева по програмата за изграждане и разширяване на детски градини и училища.

В Неврокопската професионална гимназия в града учениците демонстрираха как програмират, благодарение на новите учебни програми, разработени от МОН съвместно с бизнеса. Според учителите те са изцяло с практическа насоченост и са полезни за обучението по електроника, мехатроника и програмиране. От години училището се реновира и обновява със средства на МОН.

Министърът се запозна с обучението в профил „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Гърмен, където учат 290 ученици. Със средства от МОН в сградата е изградена нова отоплителна инсталация. Училището разполага с добра база, а медиатор помага на учителите за децата от уязвими групи, за да посещават редовно занятията. Община Гърмен е взела решение от септември да бъдат обхванати и 4-годишните деца в задължително предучилищно образование.

В СУ „Йордан Йовков“ в село Рибново 482 ученици изучават софтуерни и хардуерни науки, математика, природни, хуманитарни и икономически науки. Със средства от МОН е реновирана сградата и е възстановена дейността на училището в близкото село Осиково. Децата в него се обучават в модерни кабинети, като в сградата е настанена и детската градина.

Министър Вълчев се срещна и с учители в селата Годешево и Слащен, както с педагози от Трето училище в Гоце Делчев. Всички учители изразиха мнение, че възстановяването на присъственото обучение е необходимо и полезно за децата и се надяват следваща учебна година да протече нормално.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“