НАД 20 STEM РАБОТИЛНИЦИ И ЛАБОРАТОРИИ ОЧАКВАТ ДЕЦАТА В ИНИЦИАТИВАТА „АЛО, КОСМОС! ГОВОРИ БЪЛГАРИЯ“

Начало » Последни публикации

20.07.2021

Над 20 STEM работилници, лаборатории и презентации очакват децата в еднодневния фестивал на науката „Ало, Космос! Говори България“. Събитието е на 26 юли 2021 г. в Sofia Tech Park. Всички, които искат да се докоснат до магията на Космоса, са добре дошли, като единственото условие е да се регистрират безплатно ТУК, подчертават организаторите от Атлантическия клуб. Министерството на образоването и науката е партньор на инициативата.

Кулминацията на научния фестивал е 20-минутна видеоконферентна връзка с Международната космическа станция на НАСА. По време на живата връзка астронавтите ще отговарят на децата, чиито въпроси са записани и подбрани предварително от авторитетно жури.

Над 200 деца от цялата страна, както и българчета, живеещи в чужбина, изпратиха видеовъпроси. След селекция 32 от тях са изпратени на НАСА. На 22 юли ще стане ясно кои въпроси от България ще получат астронавтите.

Събитието на 26 юли започва още в 9 часа и ще продължи през целия ден. Работилниците, лабораториите и презентациите ще предложат разнообразни теми за деца на различни възрасти. Най-малките - от 5 до 12-годишна възраст, ще имат възможност да изучат с 3D модели формата на Земята и да я пресъздадат с пластилин. Ще има работилници за космическата храна, за колонизирането на Марс и други. Децата ще могат да гледат и няколко презентации за космическите боклуци, Космоса и правото, тайните на космическата храна, Космоса и биомедицината, живота в Космоса и др.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“