МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА: „БЪЛГАРСКИ АВТОРИ НЯМА ДА ОТПАДАТ ОТ УЧЕБНАТА ПРОГРАМА“

Начало » Последни публикации

26.03.2014

„Не може български автори да отпадат, защото това е нашата национална идентичност", каза министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в предаването „Дневен ред” на TV7, по повод размествания в програмата по български език и литература."Българска история трябва да се учи, защото това е нашата гордост", категорична е министър Клисарова.

Тъй като тази година абитуриентските балове съвпадат с изборите за Европейски парламент, министърът обясни, че Министерството на образованието и науката е  подало писмо до ЦИК, която ще даде официално становище как да се съвместят събитията. „Няма да позволим да развалим един от най-хубавите празници не само на абитуриентите, а и на техните родители и на всички ученици и учители", категорична бе тя.

По отношение на отпадането на ученици от училище Клисарова заяви, че от 1. до 4. клас броят на отпадналите не е голям. Тя обясни, че процентът на деца, отпаднали поради слаб успех е много малък. „Най-много ученици напускат училище по социални причини”, каза министърът. По думите й в някои отдалечени райони родителите не мотивират много ученика защото самите те не са високо образовани. Тя припомни, че се разработва стратегия за отпадналите ученици съвместно с Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и енергетиката. „Когато всички се обединим трябва да успеем да намалим този брой ученици, които отпадат", заяви тя.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“