ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ МАРГАРИТА ПОПОВА И МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА СЕ ОБЕДИНИХА ОКОЛО НЕОБХОДИМОСТТА ЗА НАЦИОНАЛНА КОНЦЕПЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКТОРАТИ В ЧУЖБИНА

Начало » Последни публикации

28.11.2013

Необходима е национална концепция, в която да залегне държавната политика за запазването на съществуващите лекторати за преподаване на български език във висши училища зад граница и за разкриването на нови. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на работна среща с министъра на образованието и науката Анелия Клисарова. На разговора присъстваха представители от Министерството на образованието и науката (МОН) и  преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски“.

Срещата на „Дондуков“ 2 се състоя по инициатива на вицепрезидента във връзка с декларирания ангажимент и усилията й за запазването на българските лекторати в чуждестранни университети.  Маргарита Попова и Анелия Клисарова бяха единодушни, че преподаването на български език в университетите зад граница е силна културна и духовна мисия и затова е необходима по-активна подкрепа на компетентните институции. „За да присъстваме достойно и авторитетно по света, трябва да подкрепяме езика и културата си – това е едно мощно културно и политическо оръжие, което забравихме от Възраждането насам“, заяви вицепрезидентът.

Министър Клисарова обяви, че МОН застава зад идеята, предложена от представители на българската общност в Австрия, да се организира тематична конференция във връзка с лекторатите зад граница във Виена. „Предлагам да се организира такъв форум и в него да участват всички 35 наши лектори по български език в 20 държави по света.  Те  заедно с представители на българските институции ще имат възможност  да обсъдят развитието на центровете за изучаване на български език. Такъв форум ще е възможност за популяризиране на българската култура, материалите от него могат да подпомогнат нашите посланици в работата им по постигане на изучаване на българистика н университетите не само в Европейския съюз, но и в други страни ”, обясни министър Клисарова.  

В началото на 2014 г. темата за укрепването на лекторатите по български език в чужбина ще бъде разгледана от представители на президентската институция, на министерствата на образованието и науката, на външните работи, на финансите и на културата, както и от представители на университети, в които се изучава българска филология, стана ясно още по време на срещата.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“