МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ: РЕФОРМАТА ПЛАШИ, НО ЛЕКУВА

Начало » Последни публикации

04.01.2015

Реформа – това означава абсолютно ново мислене за сферата на науката и образованието, поставянето им на челна позиция. Реформата плаши, но после лекува, заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов" образователният министър проф. Тодор Танев. Той се обяви за напълно нов закон за образованието, а не да се "пришиват" нови текстове към съществуващия, който е на повече от 20 години.

По негово мнение основните проблеми са: във висшето образование – безработицата, която то създава, а в училищното  – че учениците са немотивирани. Със старото мислене трябва да се приключи, категоричен бе той. Проф. Танев няма намерение да отнема лицензи на университети, но цели да бъде изградена колежанска система на образование – колежи, които да са надстройка над средното образование.

Радикално трябва да се сменят учебните програми, за да бъде адекватно обучението на съвременността. Технологиите промениха коренно средата в училищата, подчерта той. Министър Танев се обяви против идеята за въвеждането на един учебник за всеки предмет. Проф. Танев е категоричен, че учителските заплати радикално трябва да бъдат вдигнати в най-кратък срок.  

Участието на министър Тодор Танев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ може да видите на линк:

http://bnt.bg/part-of-show/prof-todor-tanev-tryabva-da-se-va-rshat-reformi-v-obrazovanieto

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“