МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: ЦЕЛТА НИ Е ДА НАМАЛИМ ОТПАДАЩИТЕ ОТ УЧИЛИЩЕ УЧЕНИЦИ

Начало » Последни публикации

29.10.2013

„Всеки млад човек има право и трябва да изразява гражданската си позиция. Нека да помислим правилно ли е това да се случва в университета? Защото има и много млади хора, които имат друга гражданска позиция, трябва да уважим и тяхната. Не бива обучението да бъде свързано с политиката, ако искаме да имаме добро образование”. Това заяви по време на посещението си в Добрич на 29 октомври 2013 г. министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

Тя се срещна с кмета на Добрич Детелина Николова, областния управител Недко Марчев и директори на училища, професионални гимназии и детски градини. По време на срещите бяха обсъждани проблеми в града, свързани с образованието, собственост на сграден фонд, възможности за създаване на учебен филиал на Аграрния университет, приоритети в областта на образованието и други.

”Целта ни е до 2020 г. да намалим отпадналите ученици до 11%”, заяви образователният министър на срещата с директорите в Огледалната зала в Драматичния театър "Йордан Йовков". В момента за България средно този процент е около 14%, но има региони, където той достига до 28%. Усилията на министерството ще бъдат насочени и към засилване на професионалното образование и повишаване на функционалната грамотност на българските ученици, сподели още проф. Клисарова. Сред основните проблеми, които директорите поставиха, са отпадането на учениците, делегираните бюджети и липсата на реализация на младите хора след завършване.

По-късно министърът посети Професионалната гимназия по механотехника и електротехника "Михаил В. Ломоносов".

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“