УЧИТЕЛКА ОТ СМОЛЯН Е УДОСТОЕНА С НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ДАСКАЛ БОТЬО ПЕТКОВ“

Начало » Последни публикации

29.10.2015

В навечерието на 1-ви ноември – Деня на народните будители, учителката по български език и литература Емилия Узунова от Смолян стана носител на националната награда "Даскал Ботьо Петков" за 2015 година.

Наградата беше връчена днес на официална церемония в областната администрация. „Благодарение на Вашата дългогодишна преподавателска дейност, на всеотдайните Ви усилия в обучението на учениците Вие давате своя значителен принос за модерното българско училище и допринасяте за развитието на образованието в област Смолян“ – се казва в специалния поздравителен адрес от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев до г-жа Узунова.

След химна на будителите, изпълнен от ученици, церемонията по награждаването откри началникът на РИО - Смолян г-н Иван Муцевски. Той подчерта, че отличието се връчва на един учител в цяла България и този учител сега е от Смолян. Предложението е направено от Регионалния инспекторат и Община Смолян.

Наградата - бронзов плакет с образа на даскал Ботю Петков и почетна грамота, беше връчена от Боян Ботйов - председател на Общонародна фондация "Христо Ботйов". Той заяви, че е щастлив от възможността да връчи наградата "Даскал Ботьо Петков" тази година за 16-и пореден път, в прекрасен град като Смолян и при едно съвпадение – отбелязване 200 години от рождението на именития български възрожденец даскал Ботьо Петков, бащата на гениалния поет.

Наградата се връчва на изявен учител в хуманитарната сфера. Тазгодишният й носител Емилия Узунова е с 38-годишен учителски стаж, по-голямата част от който е като преподавател по български език и литература в Природоматематическа гимназия  „Васил Левски“ – гр. Смолян.

Носителката на наградата "Даскал Ботьо Петков" получи поздравления от заместник-областния управител Адриян Петров, от заместник-кмета на Смолян Марин Захариев, от нейните ученици, от експертите от Регионалния инспекторат по образование - Смолян.

Наградата бе връчена в присъствието на представители на интелектуалния елит на град Смолян.

Тържеството завърши с музикален поздрав от млади гайдари.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“