МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: ПРИ ЦЕЛОДНЕВНО ОБУЧЕНИЕ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА ИМАТ ЕДИН ЧАС ЗА ИГРИ

Начало » Последни публикации

19.08.2013

Един час за игри, танци или друго физическо натоварване трябва да бъде включен при програмата за целодневно обучение на децата в училище. Това коментира в студиото на Нова телевизия тази сутрин министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. По думите й по този начин, освен че ще се разтоварват, те ще придобиват и умения да действат в екип.

„Много искам да кажа със сигурност, че процентът за образование от брутния вътрешен продукт, който се заделя от националния бюджет, ще бъде увеличен. Ще се борим за 5 процента“, заяви министър Клисарова в отговор на въпрос дали тя ще бъде първият образователен министър, който ще извоюва увеличение на средствата за образование.

Министърът на образованието и науката коментира и провеждащата се в момента анкета между учителите по български език и литература в цялата страна по отношение на учебните планове по предмета. „Нали това беше желанието на обществото, на медиите. Казахте, че не може 400 експерти да решават. Сега решават 5000 учители. Всичко ще е ясно, прозрачно. Отговорите ще бъдат обобщени“, каза проф. Клисарова. Тя уточни, че промени в обучението по български език и литература няма да бъдат въведени тази година. Те ще залегнат в новия закон за средно образование и предучилищна подготовка.

Проф. Клисарова отново наблегна на това, че трябва да се развива професионалното образование и ранната ориентация за децата по отношение на бъдещата им реализация.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“