МИНИСТЪР КУНЕВА НАГРАДИ ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА

Начало » Последни публикации

11.05.2016

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева връчи на четирима училищни директори, постигнали високи резултати в професионалната си дейност и с принос към образованието, традиционните награди на името на Свети Иван Рилски. Както всяка година, церемонията се състоя в Рилския манастир на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий.

С грамота, икона на Свети Иван Рилски и парична награда от 1000 лева бяха отличени Катя Трифонова Димитрова, директор на СОУ „Петко Рачов Славейков“ – гр. Видин; Зоя Кирилова Петрова - директор на ПГ по горско стопанство и дърводобив „Сава Младенов“ в гр. Тетевен;. Малинка Димитрова Маринова - директор на ПГ по туризъм „Ал. Константинов“ – гр. Плевен и Ангел Василев Янчев – директор на СОУ „Вела Благоева“ – гр. Велико Търново.

Преди тържеството бе отслужен молебен от игумена на манастира епископ Евлогий, който освети иконите, благослови и наградените директори, учители, представители на РИО и МОН, ученици и др. гости на тържеството.

Радвам се, че в българската образователна система никога не липсват истински всеотдайни мъже и жени, които са посветили своя живот на тази дълбокохуманна професия – учителството. Директорите имат още по-голяма отговорност – да дават сигурност, оптимизъм и вдъхновение на учителите. С тези думи министър Кунева поздрави отличените директори и им връчи наградите.

Министър Кунева изтъкна приноса на всеки от наградените директори за развитието на тяхното училище и за обучението на учители.

Катя Димитрова е с 20 години стаж като директор, има изключителна заслуга за утвърждаване на училището във Видин като пилотно училище по „Предприемачество и бизнес”. Там има модерно оборудване и се работи по европейски програми.

Зоя Петрова и нейното училище работят по проекти, а тя лично участва в обучения на учители, както и в разработване на учебни програми. Ръководи екипи по разработване и отчитане на европейски проекти. В нейното училище се подготвят кадри за горското стопанство и мебелното производство, които се реализират добре не само у нас, но и в чужбина.

Малинка Маринова е ръководила множество проекти по европейски програми, свързани с квалификацията на учители, модернизация на професионалното образование, участва в множество обучения, срещи, конференции и международни симпозиуми. Тя е и председател на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.

Като училищен мениджър Ангел Янчев инициира преминаването на СОУ „Вела Благоева“ на свободния пазар на електроенергия през 2014 г., след което консултира редица училища и детски градини от област Велико Търново и страната. През 2012 г., като част от отбор на РИО-Велико Търново, в конкурс на МОН за училищни иновации той предлага създаването на училищни ученически омбудсмани, определяни с пряк избор. В училището са обособени кабинети за специализирана помощ на деца със специфични потребности – логопед, ресурсен учител, лекар, педагогически съветник.

Както всяка година, и днес Министерството на образованието и науката подпомогна светата обител. Министър Кунева дари на Рилския манастир мултифункционално устройство – принтер, копирна машина и факс.

Ние подкрепяме всички просветни дейци, каза епископ Евлогий на среща в игуменарната на манастира. Той говори с изключително уважение за ролята на учителите и декларира подкрепата на църквата за всички работещи в сферата на образованието.

Присъстваха областният управител на Кюстендил и неговият заместник, началниците на РИО във Благоевград, Видин, Велико Търново, Плевен и Кюстендил.

На тържеството в Рилската обител бяха и ученици от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ - Благоевград и от ОУ“ Евлоги Георгиев“ – гр. Дупница.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“