МИНИСТЪР КУНЕВА: ОБСЪЖДАМЕ НОВИ ПО-КЪСНИ ДАТИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ

Начало » Последни публикации

09.07.2016

Обсъждаме нови по-късни дати за провеждането на националното външно оценяване (НВО). Съгласно новия стандарт НВО ще се провежда на други по-късни дати отколкото сега  - около 15-20 юни за учениците след 7-ми клас и края на май- началото на юни след 4-ти клас, за да се спази изискването на новия училищен закон оценяванията да се проведат до две седмици преди приключване на учебната година. Имахме много такива предложения от учители, директори, родителски организации. Тези промени ще станат факт не веднага, а когато бъде утвърден държавният образователен стандарт за оценяването на резултатите.

Това каза на брифинг в Шумен министърът на образованието и науката Меглена Кунева след среща с учители и директори от регионите Варна, Шумен, Добрич и Велико Търново.

Осигурихме стипендии за педагогическите специалности като приоритетни. Без студенти по тези специалности настъпва проблем за държавата и затова искаме студентите да разчитат на такъв тип подкрепа през цялото си следване. Педагогическите специалности са с ниска издръжка и затова със Съвета на ректорите водим разговори в тази посока, каза министър Кунева.

Призовах ректора на Шуменския университет да засилят педагогиката и тя да е запазената марка на Шуменския университет. Той е особено ценен в подготовката на педагогическите кадри, от които в следващите години ще има дефицит. По оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" едната от осите е за наука и висше образование и ги призовах да участват със свои проекти и в партньорства за центрове по компетентност и по другите направления, посочи още Кунева. Добрата новина е, че ШУ кандидатстват по два такива проекта, както отбеляза ректорът, и те са свързани с културно-историческото наследство, което би било значителна финансова помощ за университета.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“