ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ТАНЯ МИХАЙЛОВА: ТЕМАТА ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО Е ВАЖНА ОТ НАЙ-РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ

Начало » Последни публикации

19.04.2019

„Темата за безопасността на движението е особено важна в нашата образователна система още от най-ранна детска възраст”.  Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при откриването на Втората детска олимпиада по безопасност на движението „Уча играейки – живея знаейки” днес в Търговище.

“Ние трябва да опазим нашето бъдеще”, заяви  Таня Михайлова и посочи, че това, което се случва в Търговище, е пример за всяка една детска градина и училище в страната. Според нея знанията и уменията, които са показали децата на олимпиадата, са доказателство за усърдния труд на учителите.

Заместник-министър Михайлова им благодари и подчерта, че всички детски градини и училища трябва да разполагат с такива условия за обучение на децата по безопасност на движението, за да може в бъдеще те да умеят да пазят не само себе си, но и хората около тях.

В олимпиадата участваха деца от подготвителните групи от детските градини и ученици от начален етап на обучение от училищата в областта и страната. Те се състезаваха в три категории. Най-много деца участваха в категория “Изобразителна дейност”, където със свои рисунки се включиха близо 1200 деца от 102 детски градини, от подготвителни групи в училище и ученици от I до IV клас от 345 училища от цялата страна. Във втората категория „Музикално-артистична изява” се представиха 140 деца с песни, стихотворения, етюди и сценки. В третата категория “Игри по безопасност на движението” близо 100 деца от 16 детски градини демонстрираха отговорност, толерантност, загриженост към собствения живот и този на другите участници в движението, както и умения за спазване на хоризонталната и вертикалната маркировка, преминавайки по определен маршрут.

Организатор на събитието е Детска градина №2 “Осми март” в Търговище, в която от 2018 г. функционира Детски център по безопасност на движението, пресъздаващ реална градска среда. Съорганизатори са Регионалното управление на образованието и Община Търговище, с подкрепата на областния управител Митко Стайков. Победителите получиха купи, медали, плакети, грамоти и много подаръци.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“