МОН ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПОДКРЕПЯ УСПЕШНИТЕ ПРАКТИКИ НА УЧИТЕЛИТЕ В СТРАНАТА

Начало » Последни публикации

21.11.2014

Министерството  на образованието и науката ще продължи да подкрепя успешните практики на учителите в страната,  заяви образователният министър проф. Тодор Танев при посещението си в Казанлък.

Той се запозна на място с работата на преподавателите от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“, един от които е и учителят по физика Теодосий Теодосиев.

Министърът на образованието и науката заяви, че предстои да продължи финансирането за обновяване на материалната база в Казанлък, която Министерският съвет предостави. Това ще стане на траншове, тъй като в момента се търсят средства за тази цел.

Проф. Танев беше запознат с нуждаещата се от подобряване материална учебна база от кмета на община Казанлък г-жа Галина Стоянова, от директора на ПМГ Красимир Дамянов и от преподавателя по физика Теодосий Теодосиев.

Министърът подчерта, че след като е започнало, финансирането ще продължи.

Проф. Танев добави, че в момента от първостепенно значение е приемането на нов закон за училищното образование, защото без него всякакъв опит за реформи би бил лишен от основание. Той каза още, че новият законопроект не е просто копие на внесения в 41-то Народно събрание. По него предстоят нови обсъждания.

Министърът се срещна с учениците и учителите от гимназията и дискутира с тях актуалните проблеми в образователната система.

Проф. Танев призова възпитаниците на всяко едно училище да сформират групи на завършилите (алумни), чрез което да продължат да подпомагат своето училище, където и да се намират по света. „Светът е наш“, каза министър Танев и подчерта, че „не е страшно, ако учениците се намират някъде далече. Страшно е ако са забравили, откъде са тръгнали“.

Министърът призова учителите и учениците да мечтаят и да кроят планове за настоящето спрямо мечтите си за бъдещето. Той изтъкна значението на учители като Теодосий Теодосиев за изграждането на лидери и допълни, че такива учители трябва да има навсякъде в страната. Теодосий Теодосиев от своя страна каза, че учителите правят училището.

Министърът заедно с преподавателя по физика, представители на общината и Регионалния инспекторат по образованието разгледаха предоставената сграда. Влизайки в класната стая проф. Танев каза „Не съм отчаян, по тези чинове няма прах – значи на тях се работи и основите на бъдещето са положени. Дадохме тази сграда и ще продължаваме на даваме. Нека бъдем реалисти и да искаме невъзможното“.

Правителството предостави на Община Казанлък безвъзмездно двуетажен учебен корпус за създаването на школа по физика, който не се ползва от местната гимназия „Иван Хаджиенов”. Материалната база ще бъде ползвана от уникалната школа по физика, създадена от учителя Теодосий Теодосиев, която функционира вече 35 години и за този период нейните възпитаници са донесли много златни медали за България от международни олимпиади и конкурси.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“