ПРОЕКТ „СТУДЕНТСКИ ПРАКТИКИ“ НА МОН Е ПАРТНЬОР В ЕВРОПЕЙСКАТА ИНИЦИАТИВА „Е SKILLS FOR JOBS 2015-2016“

Начало » Последни публикации

29.04.2015

В Представителството на Европейската комисия в София, на 28.04.2015 г., на бизнес закуска беше открита официално кампанията “eSkills for jobs 2015-2016” (http://idg.bg/eskills2015-2016), на която сред официалните партньори в България е и проект “Студентски практики”, изпълняван от Министерството на образованието и науката. Посланик на инициативата е и заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Модератор на срещата бе изпълнителният директор на Българската асоциация по информационни технологии и ръководител на инициативата за България г-жа Весела Калъчева. Видеообръщение към участниците отправи членът на Европейския парламент и посланик на инициативата Ева Паунова, която е и член на групата по дигитални въпроси.

Целта на eSkills for jobs 2015-2016 е решаването на проблема с хроничния недостиг на млади специалисти, който коалицията Digital Europe, EuropeanSchool.net, техните национални партньори от БАИТ и стейкхолдърите на кампанията ще се опитат да разрешат чрез серия инициативи и обучителни курсове за придобиване на електронни умения.

По време на срещата бяха коментирани данни, предоставени от Европейската комисия, според които  Европа се нуждае от близо един милион експерти в сферата на високите технологии, а в света има общо 4,5 милиона работни позиции за специалисти в тези области.

От Агенцията по заетостта представиха интересни данни за безработните младежи до 24-годишна възраст с висше инженерно образование, които в момента в страната са 45, с образование в сферата на компютърните науки - 26, а с икономическо образование - 246. Безработните младежи до 24-годишна възраст със средно техническо образование у нас пък са 1223, със специалност информатика - 159, а със средно икономическо образование - 312. Тези младежи са основна целева група на инициативата на Европейската комисия “Младежка гаранция”, която предстои да стартира съвсем скоро и в България, а предизвикателството пред фирмите от сектора на информационните и комуникационни технологии е как да ги привлекат в свои курсове и сертификационни програми.

В коментарите се включи и Добромир Добрев, координатор в екипа на проект „Студентски практики“, който заяви: „Проект “Студентски практики” е успешен, защото се опитахме в най-пълна степен да срещнем студентите, които търсят допълнително практическо обучение и по-добра реализация с работодателите, които пък търсят такива студенти. Предизвикателство за нас сега е да запазим създадените партньорства между висшите училища и работодателите, както и да осигурим практическо обучение в следващите няколко години, за да помогнем допълнително за подобряването на средата”.

В срещата взеха участие заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова, секретарят по здравеопазване и иновации на Президента на Р България Анна-Мари Виламовска, Ралица Василева от Асоциация “Родители”, както и представители на работодатели, които разказаха за добри практики при обучението на млади специалисти.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“