МЕГЛЕНА КУНЕВА: МЕРКИТЕ ЗА СИГУРНОСТТА В УЧИЛИЩАТА СА ПРИОРИТЕТ НА МОН

Начало » Последни публикации

22.03.2016

Мерките за сигурност в училищата са приоритет на Министерството на образованието и науката. В края на миналата седмица разпоредих на директорите на държавни училища и на началниците на регионалните инспекторати по образованието да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите, както и изпратих писмо до Националното сдружение на общините. Това заяви днес на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Кунева коментира, че Министерството няма никакво намерение да прехвърля отговорност към общините и останалите служби, макар и сега действащият Закон за народната просвета, и Законът за предучилищното и училищното образование, влизащ в сила от август, да вменяват именно на местните власти отговорността за сигурността. Трябва да изградим мрежа от съвместни мерки, посочи Кунева и допълни, че следващият понеделник ще бъде проведена работна среща за набелязване на допълнителни действия. 

Министърът заяви, че с Националната програма „Достъпно и сигурно училище“, ако бъде одобрена от Министерски съвет, ще се финансира закупуването на видеонаблюдения, системи за достъп, повече осветление за 451 държавни училища. Бюджетът на модула „Сигурност“ е в размер на 1.5 млн. лева.

В МОН е изготвена ясна картина какво е състоянието със сигурността в училищата в цялата страна, ясно е къде са пробойните и там ще бъде инвестирано приоритетно, заяви Кунева.

От 2557 училища в цялата страна видеонаблюдение в двора има в 1456, а в двора и в сградите – в 1740. Всички училища, в които се провеждат матури са с видеонаблюдение. Общият брой на училищата в цялата страна, в които няма никакво видеонаблюдение е 621. Те са предимно малки училища в малки населени места. В София камери няма само в 14 училища, посочи Кунева.

Броят на училищата, които са с ограничен достъп на външни лица в двора и в които дворът се заключва, е 1043. Тези със свободен достъп на външни лица до двора е 1515. Министърът посочи, че сред тях са и много училища, чиито дворове се използват за спорт или за разходки на майки с деца, но това трябва да става в извънучебно време.

Общо за страната училищата, в които охраната е на щат, са 916, а училищата с пазачи от охранителна фирма са 658. Има и такива с договори със СОД.

Отделно в момента върви обучение от Синдиката на българските учители, в сътрудничество с МОН, за реакция при кризи, тип терористични нападения. Във всяка област по 100 учители и директори минават през обучението, съобщи още вицепремиерът.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“