ПРЕДСТОИ СРЕЩА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВАТА НА ТУРИЗМА И ОБРАЗОВАНИЕТО И НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ ЗА НЕДОСТИГА НА КАДРИ

Начало » Последни публикации

18.04.2016

Следващият понеделник ще бъде организирана среща между Министеството на туризма, Министеството на образованието и науката и представители на туристическия бранш заради сериозния недостиг на кадри в сектора. Това обяви на пресконференция в Бургас вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите й едва 20% от завършващите туризъм като висше образование са заети в сектора, докато в същото време брашнът изпитва изключителен глад за кадри със средно образование - сервитьори, камериерки, готвачи и хора с няколко чужди езика. На срещата в понеделник ще бъде търсена пресечната точка между образованието и бизнеса, най-вече през професионалните гимназии.

Кунева съобщи също, че утре ще бъде проведена среща с директорите на Регионалните инспекторати по образованието в Ловеч, където ще бъдат обсъждани мерките за сигурността по време на матурите. До края на седмицата ще обявим целия пакет от мерки срещу преписването и изтичането на информация, посочи вицепремиерът.

В момента министър Кунева провежда среща с учители на първи и пети клас от областите Сливен, Ямбол и Бургас във връзка с промените, произтичащи от новия Закон за предучилищното и училищното образование. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“