МИНИСТЪР КУНЕВА: НЯМА ДА ИМА САНКЦИИ В 9. ФРЕНСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, ПРЕПОРЪЧВАМЕ ПОВЕЧЕ ПРОЗРАЧНОСТ

Начало » Последни публикации

08.07.2016

Няма нарушения при въвеждането на нов пропускателен режим в 9. Френска езикова гимназия в София. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева днес по време на парламентарния контрол.  Тя посочи, че на сайта на гимназията е написано, че желанието на ръководството на 9. ФЕГ не е да задължава родителите да бъдат клиенти на определена банка, а да им предостави допълнителна възможност. Изрично е посочено, че ако децата не желаят банкова карта, ще получат допълнително магнитна карта за вход в училище.

Няма директно нарушение на нормативните актове и няма да има санкции, заяви министърът, като се позова на извършена от министерството проверка. МОН обаче препоръчва повече конкурентност и прозрачност – да се даде информацията как се избира тази банка, поканени ли са други банки, най-изгодни ли са предоставените условия и др., за да могат да избират.

Смятам, че правото на избор на потребителите е свещено – независимо дали са ученици или пораснали потребители, заяви министър Кунева. Тя посочи, че има други училища, с които може да се даде положителен пример, тъй като такава практика на коректност и откритост е установена, дори да няма формално законово изискване за това.

По принцип заслужава да бъде окуражена практиката училищата да се възползват от съвременните технологични възможности, които биха улеснили семействата на учениците, каза министърът. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“