ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: ЗАДАЧАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО Е ДА ФОРМИРА КРЕАТИВНО МИСЛЕНЕ

Начало » Последни публикации

06.10.2016

Задачата на образованието е не само да формира знания, но и да развива креативното мислене и любовта към науката на учениците. С тези думи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов откри XXI Международна олимпиада по астрономия в Смолян. За пръв път България е домакин на Олимпиадата, в която ще вземат участие 79 ученици от 16 страни.

Пред младите астрономи Стаматов обясни, че астрономията, като всяка наука, е територия на смелите и дръзки хора, които могат да променят света. „Вярвам, че сте точно такива и за пореден път имате възможността да изявите своя талант в науката“, обърна се той към учениците.

Олимпиадата ще се проведе в три тура - теоретичен, практически и наблюдение, в обсерваторията в Рожен. Участниците ще бъдат разпределени в две групи - младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.).

Отборът на България в Олимпиадата се състои от осем състезатели: трима от младша възраст, двама от старша възраст и трима допълнителни участници. Допълнителните участници са носителите на златни и сребърни медали от предходната Oлимпиада в руския град Казан, която се проведе през 2015 година. Подготовката на отбора ни беше осъществена от Ева Божурова от астрономическа обсерватория „Н. Коперник“ – Варна, Захари Дончев и Алексей Стоев от БАН, както и от Никола Каравасилев от СУ „Св. Кл. Охридски“. На откриването днес Ева Боржурова беше категорична, че основната цел на Олимпиадата е децата да се опознават и сприятеляват, а не на всяка цена да си съперничат за победата.  

От общината и Регионалното управление на образованието в Смолян са подготвили и развлечения за учениците. Те включват посещения на Момчиловата крепост, Ягодинската пещера, планетариума в Смолян. Участниците в Олимпиадата ще посетят и Националното училище по фолклорни изкуства в Широка Лъка, за да научат за българските обичаи и култура. Програмата на Олимпиадата включва също провеждане на традиционни вечери на талантите. На 12 октомври ще бъде официалната церемония за награждаване на победителите. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“