МИНИСТЪР КУНЕВА: ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА ДАВА МНОГО ВЪЗМОЖНОСТИ НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

04.01.2017

Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ дава много възможности за развитие на професионалното образование. Очаквам до март да бъдат открити още процедури - от оборудване до дуално обучение, които ще помогнат както на професионалните училища, така и на бизнеса. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева на среща с директорите на професионални гимназии и представители на бизнеса и местната власт в Шумен. 

Да се прави реформа без средства е лицемерие, коментира още вицепремиерът. Тя посочи, че основополагащо за вдигането на престижа на професионалното образование е да има нова учебна база и оборудване. Няма как със стара база да привличаме както учители, така и ученици, посочи Кунева и допълни, че освен министерството и бизнесът има своята роля в този процес. Кунева припомни, че тази година МОН ще разработи нова Национална програма за общежитията, което е много важно за децата и родителите, търсещи професионално образование. 

На него се възлагат много надежди, но това само по себе си не е достатъчно, за да стане чудото. Добре е, че тук сме се събрали трите стълба - бизнес, местна власт и образователна система. Която и от тези колони да се разклати, това оказа ефект върху професионалното образование, посочи тя. 

От Регионалното управление на образованието, посочиха, че Шумен е една от малкото области в страната, в която има възход на професионалното образование и ръст на приема, въпреки демографската криза.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“