ЦЕРН ПРАВИ МОНИТОРИНГ НА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ФИЗИКА

Начало » Последни публикации

24.03.2017

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) ще направи мониторинг на състоянието на българската физика на ядрото и на елементарните частици. Ще бъде оценявано и участието на български учени и научни организации в изследванията на организацията.

Международна комисия от 22 учени е в страната ни, за да се запознаe с постиженията на научните институти и висшите училища в тази сфера, както и с националните и международни проекти, които се изпълняват. Очаква се в рамките на месец след посещението си комисията да е готова с оценката си. Докладът ще бъде представен на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Съвета на ЦЕРН.

Това стана ясно днес на заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, което се проведе в София. В него участваха министър Николай Денков и генералният директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти.

Проф. Денков беше категоричен, че сътрудничеството на България с Европейската организация се развива много добре. В момента се провеждат осем експеримента и изследвания, в които участват над 100 български учени и инженери. В България с ЦЕРН най-активно работят Българската академия на науките, Софийският университет, Медицинският университет и Техническият университет в София, Химико-технологичният и металургичен университет и Пловдивският университет, добави министърът.

Между българските научни организации и ЦЕРН се обсъждат две нови идеи. Едната е за развитие на бизнес инкубатор в София Тех Парк с технологии, развити в ЦЕРН. Втората идея е в България да бъде построен център с адронен ускорител, който да се използва едновременно за медицински нужди и за научни изследвания. Досега има два подобни центъра в Австрия и Италия, а този в страната ни се планира да бъде оборудван с ново поколение медицински ускорител. Министър Денков изтъкна, че това е мащабен проект, който изисква разработване на нови технологии в ЦЕРН, както и организационна и финансова подкрепа от страна на държавата и на частни инвеститори.  

Почти половината от бюджета на Европейската организация за ядрени изследвания се инвестира в оборудване и услуги, предоставени от фирми от държавите-членки на ЦЕРН. По думите на проф. Николай Денков България е сред най-активните участници в търговете, обявени от ЦЕРН. За включване в такива конкурси са били поканени 314 предприятия в България. Единадесет от тях са получили поръчки за около 19 милиона швейцарски франка. През 2017/2018 г. страната ни е на четвърто място по спечелени търгове след Швейцария, Унгария и Франция.

На заседанието министър Николай Денков изтъкна, че най-силните научни резултати за  страната ни са в областите физика, медицина, химия, биологически науки и инженерство. Според международните публикационни бази между 2011 г. и 2016 г. 15 066 автори са създали 23 396 научни публикации. Те са цитирани 103 272 пъти в различни научни издания.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“