МИНИСТЪР МИЛОШЕВ: НАША ГРИЖА ОСТАВА И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДПОМАГАНЕТО НА ВСИЧКИ РОМСКИ ДЕЦА И СТУДЕНТИ

Начало » Последни публикации

08.04.2013

На 8 април 2013 г. в МОМН се проведе кръгла маса на тема „Образователната интеграция на ромите днес – предпоставка за професионална реализация и за прогрес на България утре“. Събитието бе организирано в партньорство с Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Участниците в срещата бяха поздравени от министъра на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев с думите: „8 април не е нов празник. То е онова, което винаги е теглело ромите нагоре, извън рамките на махалата към европейското ни общо битие.“ Министър Милошев подчерта още: „Образованието е ключът към ромската модернизация и не само ромската. Интеграцията чрез и в образователната система е най-важната предпоставка за цялостния процес на модернизация на ромската общност и в голяма степен определя поведението й на пазара на труда, нейния здравен статус, условията на живот. Наша грижа остава и трябва да бъде подпомагането на всички ромски деца и студенти от ромски произход, за да не се чувстват сами в полета им към новото модерно общество. Много ще се радвам, ако действително успеем да ускорим процеса. Много е направено досега, но помогнете и вие, нека се опитаме да ускорим процеса, за да можем и в бъдеще да сме горди от това, което успеем да постигнем.“

Топли думи към събралите се отправи и Н. Пр. Марси Б. Рийс, посланик на САЩ: „Радостно е, че в България на ромските въпроси не се обръща внимание само на 8 април. Държавните служители, гражданското общество и международните организации редовно дискутират предизвикателствата, пред които не спира да бъде изправено това много голямо малцинство.“ Н. Пр. г-жа Рийс сподели виждането си, че образованата част от ромската общност заслужава шанс, за да успее икономически, да служи за пример.

Относно важността на образованието сред ромите и за възможностите по проекта „Деца и младежи в риск“ говори г-жа Дагфрид Йортхул – първи секретар, заместник-ръководител на мисията на посолството на Кралство Норвегия. Тя прикани неправителствени организации да кандидатстват, тъй като този проект е насочен към работа с родителите, за изграждането на интегративни центрове. "Пожелавам много успехи на ромската общност! Аз вярвам, че нашия проект ще спомогне за това“, каза в заключение г-жа Йортхул.

В основата на кръглата маса бе дискусията с ученици и студенти от ромската общност. Те разказаха свои лични истории по дългия им път от махалата към престижните средни и висши училища. Техните разкази затрогнаха присъстващите в залата.Неслучайно дойде поканата от заместник-министъра на образованието, младежта и науката Мариана Банчева по-често да се провеждат срещи в този формат в МОМН.

В дискусията се включиха и роми - учители и експерти, които също разказаха пред по-младите си последователи за своя личен път към успеха.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“